Toto by bol začiatok konca. Hrozí rozpad USA? California chce odísť, je tu “calexit”

    0
    Ilustračná fotografia: Americké vlajky (Autor: TASR)

    Kalifornia je už tradičnou baštou demokratov a potvrdilo sa to aj pri týchto prezidentských voľbách v Spojených štátoch. Voliči dali v štáte na východnom pobreží USA hlasy Hillary Clintonovej a po vyhlásení výsledkov sa im zrútil svet. Protesty, ktoré zachvátili viaceré štáty, kde volili demokratov, sa rozšírili aj po Kalifornii a tamojší aktivisti teraz volajú po takzvanom calexite, teda osamostatnení Kalifornie od zvyšku Spojených štátov.

    Na sociálnych sieťach Twitter a Facebook sa ešte pred samotným hlasovaním o novom šéfovi Bieleho domu rozbehla iniciatíva, v ktorej organizátori vyzývali demokratov, aby sa 9. novembra zúčastnili na proteste v Sacramente.

    Iniciatívu na vystúpenie Kalifornie zo Spojených štátov s názvom Yes California Independence Campaign (Áno, kampaň nezávislosti Kalifornie) založili aktivisti dávno pred tým, ako sa Donald Trump stal víťazom súboja o Biely dom. Cieľom kampane je usporiadať v roku 2019 referendum, v ktorom by sa kalifornskí voliči vyjadrili, či chcú, aby ich štát zostal súčasťou USA.

    Hnutie, ktoré vyzýva na takzvaný calexit podporuje aj americký investor iránskeho pôvodu Shervin Pishevar. Je spoluzakladateľom a členom predstavenstiev spoločností Hyperloop One a  Sherpa Capital. Druhá menovaná investovala do spoločností ako Airbnb a Uber známych aj v Európe.

    Celý text v angličtine nájdete TU.

    - Reklama -