Totálny kolaps právneho štátu? Počet trestov za masové sexuálne obťažovanie v Kolíne vás šokuje

    0
    Stanica v Kolíne nad Rýnom (Autor: Hans Štembera)

    Obaja odsúdení, Iračan a Alžírčan, vyviazli s 12-mesačným trestom odňatia slobody podmienečne.

    Po udalostiach v Kolíne nad Rýnom podalo trestné oznámenia pre sexuálne obťažovanie a iné formy trestnej činnosti sexuálneho charakteru celkove 662 žien, čo znamená, že sa doteraz podarilo povolať na zodpovednosť a ukončiť 0,3 percenta týchto prípadov.

    Kriminalisti boli o čosi úspešnejší v prípade majetkovej trestnej činnosti zo silvestrovskej noci, v súvislosti s ktorou zaregistrovali na kolínskej prokuratúre celkove 1310 trestných oznámení. V tejto sfére odsúdili doteraz 22 páchateľov, medzi ktorými je iba jediný Nemec, avšak 10 Maročanov a 9 Alžírčanov.

    Práve jedného z občanov Alžírska odsúdili zatiaľ na najvyšší trest, a to 11 mesiacov väzenia za vydieranie a obťažovanie. Tento rozsudok je však podobne ako päť ďalších zatiaľ neprávoplatný.

    Trestné stíhanie začali nemecké orgány na základe spomínaných oznámení celkove voči 333 predpokladaným páchateľom, ktorých väčšina pochádzala z Alžírska (95) a Maroka (82), ale aj Iraku (36). Takmer tretinu z nich (109) tvorili žiadatelia o azyl, ďalších 53 osôb sa zdržiavalo v spolkovej republike ilegálne, kým Nemci boli v skupine predpokladaných páchateľov zastúpení 26 osobami podozrivými zväčša z trestného činu prechovávania odcudzených vecí.

    Kolínska prokuratúra bola však nútená v 124 prípadoch stíhanie zastaviť, a to kvôli nedostatočným dôkazom alebo zmiznutiu podozrivej osoby.

    Mesto Kolín nad Rýnom pripravuje s blížiacimi sa vianočnými a novoročnými sviatkami celý rad preventívnych opatrení, ktoré by mali zabrániť opakovaniu vlaňajších udalostí.

    Výrazne sa zvýši policajná prítomnosť v uliciach mesta, osobitne v jeho centre, avšak ráta sa aj s uzavretím celej lokality s kontrolami všetkých, ktorí sa budú chystať osláviť práve tu odchod starého a príchod nového roka.

    - Reklama -