Totálne zrútenie spojenectva USA a Turecka? Podporujete Islamský štát, spustil Erdogan

    0
    Recep Tayyip Erdogan (Autor: TASR)
    Priama podpora militantov z IS v Sýrii či Iraku, z ktorej Erdogan viní USA, je pre Spojené štáty prakticky nemysliteľná. Administratíva Baracka Obamu si dávala veľký pozor, ktorej strane sýrskeho konfliktu posiela zbrane. Mali to byť výhradne skupiny povstalcov bojujúce proti prezidentovi Bašárovi Asadovi, ktoré Západ označuje za „umiernenú opozíciu“. Viaceré skupiny protivládnych rebelov zbehli na stranu džihádistov z Islamského štátu a zbrane sa tak nakoniec tak či tak dostali do rúk teroristov. 
     
    Turecký prezident však napriek tomu tvrdí, že má dôkazy o podpore, ktorú militantné skupiny v Sýrii dostávajú od koalície vedenej Spojenými štátmi. Medzi ne údajne patria aj IS a kurdskí militanti.
     
    „Obviňovali nás (Turecko) z podpory Daešu (IS) a teraz podporujú teroristické skupiny vrátane IS, DYP a YPG (kurdských rebelov). Je to jasné. Máme potvrdené dôkazy vrátane fotografií a videozáznamov,“ povedal novinárom Erdogan. 
     
    Americké ministerstvo zahraničných vecí odmietlo obvinenia, ktoré vzniesol turecký prezident a označilo ich za smiešne. Pravdou ale zostáva, že USA otvorene podporujú Kurdov. Turecký prezident však tvrdí, že Američania pomáhajú aj militantným skupinám napojeným na Kurdskú stranu pracujúcich (PKK), ktorá bojuje za nezávislosť kurdského územia a je na oficiálnom zozname teroristických organizácií. 
     
    Kurdská krajne ľavicová Strana demokratickej únie (DYP) založená v roku 2003 a Ľudové milície (YPG) vznikli na ochranu Kurdov v sýrskom regióne Rojava po vypuknutí sýrskeho konfliktu v roku 2011. Na americký zoznam teroristických skupín nepatria a USA ich tak podporujú. Turecko ich napriek tomu považuje za hrozbu a viní ich z napojenia na teroristov z PKK. 

    Chcú to sťažiť Trumpovi?

    Turecký prezident nie je pritom jediný, kto sa otvorene odváži tvrdiť, že USA podporujú teroristov v Sýrii. V deň, keď turecký prezident obvinil USA z dotovania militantných skupín, uviedlo Rusko, že zmiernenie obmedzení na „vyzbrojovanie sýrskych rebelov dláždi cestu pre dodávky protilietadlových zbraní“, ktoré sa dajú odpaľovať z ruky.  
     
    Ak by sa vďaka uvoľneniu reštrikcií na dovoz zbraní rebelom zo strany USA mohli teroristi dostať k zbraniam typu zem-vzduch, znamenalo by to podľa Kremľa ohrozenie ruských jednotiek. Tie v Sýrii pomáhajú armáde prezidenta Asada nielen v boji proti IS, ale aj ďalším militantným skupinám. 
     
    „Takéto rozhodnutie (Obamovej administratívy) je priamym ohrozením ruského vojenského letectva, ostatných jednotiek aj ruskej ambasády v Sýrii, ktorá sa viac než raz stala terčom útoku. Preto tento krok vnímame ako nepriateľský,“ uviedla hovorkyňa ruského rezortu diplomacie Maria Zacharovová. 
     
    Podľa Zacharovovej zmena americkej obrannej politiky podpísaná prezidentom Obamom deň pred Štedrým dňom povedie k tomu, že sa zbrane dostanú do rúk džihádistov a nie takzvanej umiernenej opozície či Kurdov volajúcich po nezávislosti v Sýrii, Iraku aj Turecku. 
     
    Až do 23. decembra 2016, kým Barack Obama podpísal novú obrannú politiku USA, bolo zakázané, aby Spojené štáty alebo americké spoločnosti dodávali povstaleckým skupinám do Sýrie protilietadlové systémy, ale to po novom už neplatí. 
     
    Podľa ruskej dopisovateľky spravodajského kanálu al-Jazeera Nataši Ghoneimovej sa Kremeľ týmto iba pokúša znepríjemniť posledné dni Baracka Obamu v Bielom dome. „Ruská diplomacia tvrdí, že Obamova administratíva sa pokúša skomplikovať globálnu situáciu pred tým, ako sa Donald Trump ujme funkcie,“ tvrdí Ghoneimová. 
     
    - Reklama -