Totálne kocúrkovo. Islamisti, ktorí údajne vraždili chemickými zbraňami pred dvomi rokmi teraz vinia Asada z nedávneho útoku

    0
    Bašár Asad (Autor: TASR)
    Nielen západné mocnosti, ale aj domáce odbojové organizácie v Sýrii tvrdia, že to bola armáda verná Asadovi, ktorá použila chemické zbrane proti civilistom v Dúmá. K takýmto obvineniam pristúpila ozbrojená protivládna skupina Jaish al-Islam (Armáda Islamu), v minulosti známa ako Islamská brigáda. 
     
    Armáda Islamu je koalíciou radikálnych saláfistických militantných skupín, ktoré sa sústreďujú okolo mesta Dúmá a v časti sýrskeho regiónu Východná Ghúta neďaleko Damasku. 
     
    Dúmá je mesto, v ktorom pri najnovšom chemickom útoku malo prísť o život takmer 50 ľudí, ale podľa podľa kurdskej televíznej stanice Kurdistan 24 sa Armáda Islamu priznala k použitiu chemických zbraní v meste Aleppo na severe Sýrie z apríla 2016.
     
    V oficiálnom stanovisku ozbrojenej skupiny bojujúcej proti režimu Bašara Asada sa údajne píše, že jeden z poľných veliteľov Armády Islamu použil v Aleppe zbrane, ktoré neboli autorizované pre takýto typ konfrontácie. Militanti vtedy vyhlásili, že spomínaný veliteľ bol postavený pred vojenský súd a potrestný. 
     
    Celý text v angličtine nájdete TU
     
    - Reklama -