Totálna zmena volieb? Liberáli vyrukovali s ambicióznym plánom

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: SITA)

    Prvým princípom je, že pri voľbe jednotlivca sa uplatní väčšinová voľba, pri voľbe kolektívu pomerná. Druhý princíp znamená, že v prípade väčšinových volieb sa použije dvojkolová voľba a v prípade pomerných volieb jednokolová. Tretím princípom je, že volebný obvod má byť totožný s územím, na ktorom budú platiť normy prijaté zvolenými poslancami.

    V rámci toho SaS okrem iného navrhuje transparentnosť namiesto finančných stropov na kampane, voľby predsedov VÚC vykonávať opäť ako dvojkolové, rovnako tak primátorské a starostovské, zlúčenie prezidentských volieb s eurovoľbami, všetky voľby organizovať v piatok namiesto soboty, ako aj deň voľna za účasť na volebnom akte, pričom ako kompenzáciu pre zamestnávateľa by sa zrušil sviatok Dňa Ústavy SR (1.9.).

    Liberáli tiež navrhujú, aby mali väzni počas výkonu trestu pozastavené volebné právo, moratórium má platiť len v deň volieb, rozšírenie a uľahčenie voľby poštou, zákaz pre poslancov NR SR súbežne vykonávať exekutívnu funkciu, záväznosť výsledkov referenda či zrušenie minimálnej účasti voličov pre platnosť miestneho referenda.

    “Volebný systém je základ fungujúcej demokracie. Súčasný volebný systém je funkčný vo svojich základoch. Nehovoríme, že to treba zbúrať, hovoríme o vylepšení,” vysvetlil Sulík s tým, že návrhy na zmenu dáva SaS na verejnú diskusiu.

    Klus tvrdí, že napríklad návrat k dvojkolovej voľbe predsedov krajov nie je stratený, keďže najmä koaličná SNS má s touto zmenou problém. V parlamente presadzuje jednokolovú voľbu Smer-SD a Most-Híd, pričom novela sa na aktuálnej schôdzi dostala do druhého čítania.

    Popri zmenách chce SaS zachovať financovanie politických strán prostredníctvom štátneho príspevku, Slovensko ako jeden volebný obvod, päťpercentné kvórum vo voľbách do NR SR či jednokomorový parlament.

    - Reklama -