Tomáš adresuje výzvu Matovičovi: Daj voľnú ruku svojim poslancom pri hlasovaní o dôchodkovom strope

    0
    Poslanec NR SR Erik Tomáš (Smer-SD) (Autor: TASR)

    Poslanci Smeru-SD spoločne s podporou SNS v stredu (17. 10.) predložili v pléne pozmeňujúci návrh, ktorý má znížiť ženám vek odchodu do dôchodku. Za jedno vychované dieťa by im mal byť znížený vek odchodu do dôchodku o šesť mesiacov. Matky, ktoré vychovali dve deti, by mali odchádzať do dôchodku o jeden rok skôr a ženy s troma a viac deťmi by mali byť zvýhodnené o rok a pol. Vo štvrtok však OĽaNO predostrelo nové výhrady k návrhu, Smer-SD vyzvali k verejnému rokovaniu a navrhlo, aby ľudia po odpracovaní 40 rokov mohli predčasne ísť do dôchodku podľa vlastného uváženia.

    “Mrzí ma nový postoj hnutia OĽaNO. Pôvodne deklarovalo podporu novele Ústavy SR. Mali konkrétny návrh k ženám. Náš návrh zodpovedá aj požiadavke OĽaNO, lebo aj my stanovujeme pre ženy nižší dôchodkový strop podľa počtu detí a zároveň konštatujeme, že musí ísť o ženy, ktoré vychovávajú deti,” uviedol na tlačovej konferencii Tomáš.

    Štvrtkové vyjadrenia Matoviča označil za politicky nekorektné. “Je evidentné, že dôvod, pre ktorý OĽaNO odmieta podporiť návrh, je iný ako vecný. Ak prekáža len to, že je z dielne strany Smer-SD, tak to považujem za zbytočné politikárčenie,” myslí si Tomáš.

    Preto vyzval Matoviča, aby dal poslancom hnutia pri hlasovaní voľnú ruku. “Vieme, že v hnutí je zopár členov, ktorí chcú podporiť túto novelu Ústavy SR,” podotkol Tomáš.

    Návrh podporuje aj koaličná strana SNS. Predseda poslaneckého klubu Tibor Bernaťák odmieta zároveň tvrdenia niektorých opozičných poslancov, že prijatie návrhu bude predstavovať kolaps pre štát. “Rodina je pre nás prioritou a aj zastropovanie veku môže byť jedným z krokov, ktorý môže prispieť k vyššej pôrodnosti. Kolaps môže nastať, ak občan nebude mať túto hranicu garantovanú. Nie je normálne, aby ľudí vynášali z práce na nosidlách,” dodal Bernaťák.

    Reakciu Igora Matoviča na Erika Tomáša vám prinášame v plnom znení: “Poslanec Smeru Erik Tomáš si vymýšľa a klame. Poslanecký klub OĽANO je dlhodobo známy tým, že jeho poslanci vždy hlasujú slobodne – podľa vlastného vedomia a svedomia. Predstavitelia strany Smer sa nám po dobu troch mesiacov neozvali a neboli ochotní s nami rokovať. Naše hnutie dnes prišlo s lepším návrhom, na ktorom by sa vedeli dohodnúť odborníci, opozícia aj koalícia. Preto vyzývam Erika Tomáša, aby zverejnil mená poslancov za hnutie OĽANO, ktorí sú podľa neho ochotní hlasovať za súčasný návrh Smeru o zastropovaní veku odchodu do dôchodku. Ak strane Smer ide naozaj o dobré riešenie pre ľudí a nie o lacný populizmus, mali by si sadnúť za rokovací stôl a verejne rokovať o najlepšom riešení.”

    - Reklama -