Tomáš: Ideálne by bolo zvoliť 18 kandidátov, ale dohody sa hľadajú ťažko

    0
    Erik Tomáš (Autor: TASR)

    “Je potrebné navoliť ďalších sudcov. Je dôležité, že bolo zvolených aspoň šesť kandidátov, z ktorých pán prezident môže vybrať troch a bude sfunkčnený Ústavný súd,” povedal Tomáš novinárom. Odmieta, že by bolo stratégiou koalície nezvoliť úmyselne plný počet 18 kandidátov.

    “Žiadna stratégia nie je. Ideálne by bolo, keby bol navolený plný počet. Ale dohody sa hľadajú ťažko, som rád, že sa našla aspoň na šiestich menách. Ani opozícia sa nevie dohodnúť na takom veľkom počte,” uviedol.

    Tomáš zopakoval, že predseda Smeru-SD Robert Fico nebude kandidovať ani v prípadnom ďalšom kole voľby. “Možno o 12 rokov to skúsi,” pripomenul Ficove slová poslanec. 

    Šiestich kandidátov zvolili poslanci v stredu v tajnom hlasovaní. Keďže nevybrali potrebný počet kandidátov, vo štvrtok podvečer sa uskutoční opakovaná voľba. Postúpili do nej všetci nezvolení kandidáti.

    Prezident Andrej Kiska uviedol, že si poslanci opäť nesplnili svoju úlohu, nezvolili 18 kandidátov. Svoje ďalšie kroky povie čoskoro. Premiér Peter Pellegrini (Smer-SD) verí, že prezident čo najskôr sudcov vymenuje tak, aby bol Ústavný súd SR opäť funkčný.

     

    - Reklama -