Tomáš Halík o českom prezidentovi: Boli sme pred Zemanom, budeme aj po ňom

    0
    Tomáš Halík (Autor: David Hora)
    Podľa teológa a kňaza Tomáša Halíka na Hrade zostáva človek minulosti, okolo ktorého rozdelenú spoločnosť nemožno zjednotiť. Verí, že šanca na zmenu politickej kultúry nie je zmarená, len na čas odložená, povedal ČTK. Na rýchle zakopanie priekop medzi tábormi priaznivcov oboch prezidentských kandidátov vyzval generálny sekretár Českej biskupskej konferencie Stanislav Přibyl. ČTK povedal, že výsledok volieb rešpektuje a bol by rád, keby všetky osobnosti verejného života usilovali o spoločné dobro, ktorým je zmierenie, pokoj a koniec napätia v spoločnosti.
     
    „Nositelia nádeje na zmenu ani po týchto voľbách nesmú rezignovať. Dôležité je, že tieto voľby ukázali odhodlanie nemalej časti spoločnosti, najmä mladej generácie, prekonať to, čo predstavuje Miloš Zeman a jeho okolie,“ uviedol Tomáš Halík. „Je potrebné urobiť všetko pre to, aby tento posun k lepšiemu neochabol a politická, kultúrna a duchovná iniciatíva na obnovu pokračovala a získala si ešte viac pochopenia a podpory. Kľúčová bude podpora vzdelania a kritického myslenia, najmä v zaobchádzaní s informáciami. Boli sme pred Zemanom, budeme aj po ňom,“ podotkol.
     
    „Máme nového prezidenta a ja len verím, že budeme naďalej stáť právne za hodnotami, ktoré túto slobodnú voľbu umožňujú, teda úcta voči jednotlivcovi a solidarita s potrebnými,” uviedol ešte Holub.
    „Väčšia polovica voličov má radosť, lebo vyhral ten, koho volili, menšia polovica je potom smutná, lebo ich nádeje na zmenu vyšli navnivoč. Taký je už život a je nutné výsledky prijať tak, ako sú,“ uviedol Přibyl. „Veľmi by som si prial, keby sme boli svornou spoločnosťou, kde sú dobré susedské vzťahy, aj keď ten či onen má na mnohé veci iný názor. V tomto – domnievam sa – máme značné rezervy,“ doplnil.
     
    Niektorí predstavitelia nekatolíckych cirkví, ale aj ľudia z radov verejne činných katolíkov sa pred prezidentskými voľbami vyjadrovali proti zvoleniu Miloša Zemana. Podporu Jiřímu Drahošovi vyjadrila Českobratrská cirkev evanjelická, proti voľbe Zemana vystúpil vtedajší provinciál dominikánov Benedikt Mohelník.
     
    - Reklama -