Tomanovej detský domov má ďalší problém. Vedenie už predvolali na koberček na ministerstvo

    0
    Viera Tomanová a Lucia Nicholsonová (Autor: SITA)

    Členovia akreditačnej komisie ministerstva práce, ktorí v uplynulých dňoch rokovali o detskom domove Peto Petronely Tomanovej, pozvú na svoje nasledujúce zasadnutie aj zodpovedných zástupcov domova. Dôvodom sú zistenia kontroly ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny v domove, agentúru SITA informovala Barbora Petrová z tlačového odboru ministerstva práce. Kontrola bola v domove od 10. februára do 31. marca a bola zameraná na dodržiavanie zákona o sociálnoprávnej ochrane detí a mládeže a sociálnej kuratele.

    Vo výsledkoch kontroly sa okrem iného píše, že akreditovaný subjekt v troch prípadoch porušil ustanovenie zákona tým, že si nesplnil oznamovaciu povinnosť a v lehote do ôsmich dní neoznámil ministerstvu práce zmeny rozhodujúcich skutočností, konkrétne neoznámil, že prijal do pracovného pomeru ďalšieho zamestnanca, nezaslal súvisiacu dokumentáciu a neoznámil, že zmenil pracovné zaradenie dvoch zamestnancov a nezaslal príslušnú dokumentáciu. “To, čo ministerstvo detskému domovu vyčíta, je podmienkou na udelenie akreditácie. Domov by ju tak nemal mať,“ uviedla poslankyňa NR SR Natália Blahová (SaS). Protokol z kontroly ústredie zaslalo štatutárke domova Petronele Tomanovej, no tá ho podľa Blahovej odmietla podpísať. Detský domov Peto tak podľa jej slov porušil zákon, čo dokázala aj kontrola ústredia práce.

    Na začiatku kontroly bolo v domove 14 detí, a to päť na pobyte u budúcich náhradných rodičov, v samostatnej skupine ďalších päť. Z nich boli štyri deti od štyroch do desiatich rokov, konkrétne dve dvojice súrodencov a ďalšie trojročné dieťa, ktoré do domova prišlo 20. januára s cieľom umiestniť ho do mesiaca do profesionálnej rodiny. V profesionálnej rodine boli na začiatku kontroly štyri deti. Ku koncu kontroly bolo päť detí na pobyte u budúcich náhradných rodičov, štyri deti boli v samostatnej skupine a ďalších päť u profesionálnych rodičov. “Z uvedeného vyplýva, že detský domov nemá dostatočný počet profesionálnych rodičov vzhľadom na počet detí do šesť rokov. Návštevný pobyt nie je pre budúcich náhradných rodičov nijak záväzný, môže byť krátkodobý a budúci náhradný rodič môže dieťa kedykoľvek z takéhoto pobytu vrátiť,“ vysvetlila Blahová. Ako pokračovala, podľa zákona sa smie jeden profesionálny rodič starať najviac o tri deti.

    Podľa správkyne domova Petronely Tomanovej sú vyhlásenia nepravdivé. Argumentuje tým, že posledné kontroly v detskom domove zo strany kompetentných inštitúcií neukázali žiadne porušenie práv jeho klientov či také pochybenia, ktoré by mohli viesť k odobratiu licencie či bratiu na zodpovednosť jej zamestnancov. “Vedením domova boli tieto nepravdivé informácie nespočetnekrát vyvrátené,” uviedla pre agentúru SITA.

    Detský domov Peto, ktorý sídli na Prokopovej 43 a 45 v Bratislave, má akreditáciu od akreditačnej komisie rezortu práce od 16. augusta 2013, najskôr s kapacitou 12 detí, neskôr bola rozšírená na 16 detí. Prvé dieťa do domova umiestnili 29. júla 2015. Na začiatku kontroly ústredia práce pracoval v domove jeden odborný tím zložený z jedného sociálneho pracovníka a jedného psychológa, v samostatnej skupine bolo šesť vychovávateľov a pomocných vychovávateľov a v domove pôsobili v tom čase aj traja profesionálni rodičia.

    Detským domovom Peto sa začali zaoberať podpredsedníčka Národnej rady SR Lucia Nicholsonová (SaS) a poslankyňa za SaS Natália Blahová. Podľa nich v domove porušujú práva deti. Na základe toho vznikla aj petícia pre komisárku pre deti Vieru Tomanovú, aby sa vzdala svojej funkcie, keďže je matkou Petronely a býva v rovnakom dome ako sídli detský domov. Podľa Blahovej je v konflikte záujmov. Petíciu spolu poslankyne odovzdali do podateľne parlamentu s 3 342 podpismi.

    - Reklama -