Toľko zatknutých, že ich ani nemajú kde súdiť. Turecko zatýka ľudí po tisícoch

    0
    Armáda sa v Turecku pokúsila prevziať moc. (Autor: youtube/NEWSY)

    Stíhaniu však čelí celkovo až 70-tisíc osôb pre podozrenie z väzieb na organizátora prevratu, ktorým má byť podľa Bozdaga turecký exulant, duchovný Fethullah Gülen, momentálne žijúci v USA. Viac ako 50 000 ľudí bolo vylúčených zo štátnej služby vrátane armády, polície, súdnictva a vzdelávania, a to prostredníctvom vyhlášok v rámci výnimočného stavu vyhláseného po neúspešnom puči. Minister pripustil aj ďalšie zatýkanie, ale rovnako i prepustenie väznených. Dodal, že časť z nich bude musieť podpísať vyhlásenie, že do uzavretia svojej kauzy neopustia krajinu.

    V súvislosti s vysokým počtom osôb, voči ktorým sa vedie vyšetrovanie, sa dokonca neďaleko hlavného mesta Ankara stavia nová súdna budova. Súčasné kapacity pojednávacích miestností sú totiž pre taký vysoký počet vyšetrovaní absolútne nedostačujúce.

    Ankara o Gülenovi tvrdí, že dával inštrukcie strojcom pokusu o vojenský prevrat, ktorý sa odohral v noci z 15. na 16. júla. Preto na neho turecké úrady vydali aj zatykač. On sám sa však od pučistov dištancoval a ostro ich odsúdil. Turecko však aj napriek tomu požaduje od Spojených štátov jeho vydanie. Americké úrady prisľúbili Turecku v tomto smere spoluprácu, avšak zároveň požiadali o trpezlivosť. 

    Autor: TASR, Dominik Földes

    - Reklama -