To zas bude kriku… Rómovia posielajú deti kradnúť. Ak by to spravil Slovák alebo Maďar, tak o ne príde. Skonfiškujme im televízory, satelity a mobily. Kaliňák a Krajniak debatovali a toto zaznelo

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: Redakcia, TASR)
    Podľa ministra vnútra vychádzali jeho ľudia pri tvorbe opatrení na zvýšenie bezpečnosti v osadách z údajov vývoja kriminality na celom Slovensku. Dáta ukazujú, že celková kriminalita síce klesá, ale v niektorých oblastiach, ktorými sú najmä problémové rómske osady, je trend opačný a kriminalita naopak rastie. 
     
    Zvrátiť tento trend by mali práve opatrenia rezortu Roberta Kaliňáka, ktoré majú začať vstupovať do praxe už na budúci rok. Patria k nim napríklad opatrenia legislatívneho charakteru proti úžere či opakovaným menším priestupkom proti zákonu. Pribudnúť majú podľa ministra vnútra aj rómski špecialisti. Na každú osadu by mali pripadnúť dvaja. 
     
    „Z bezpečnostnej stránky ideme do toho vstúpiť tým spôsobom, aby sa obyvatelia obcí cítili naozaj bezpečnejšie a predovšetkým, aby sa tie trestné činy, ktoré sú na pomedzí medzi osadou a majoritnou spoločnosťou boli schopné nielen veľmi rýchlo vyšetriť, ale dostať sa aj pred problém, aby sme zasiahli skôr, ako ktorákoľvek z týchto vecí presiahne únosnú mieru,“ povedal Kaliňák.
     
    Najčastejším typom kriminality v problémových osadách je takzvaná drobná kriminalita a úžerníctvo. Takéto rómske osady sú pritom najviac v Košickom, Prešovskom a Banskobystrickom kraji, kde je v niektorých okresoch nezamestnanosť podstatne vyššia, ako je celoslovenský priemer. 

    Zmeniť návyky ľudí v osadách

    Poslanec Milan Krajniak z hnutia Sme rodina argumentoval, že podľa neho sa v problematike segregovaných rómskych komunít od revolúcie veľa nespravilo. 
     
    Podľa Krajniaka nebude spôsob, ktorý zvolila vláda, v tomto prípade fungovať. „Ten váš prístup je postavený na tom, že problém je v zásade sociálny. To znamená, keď tam nalejeme peniaze a trošku zvýšime úroveň infraštruktúry a sociálnu úroveň, tak ten problém sa vyrieši, ale nevyrieši, pretože tu máme aj slovenské, maďarské, nemecké rodiny, ktoré sú rovnako chudobné ako tie rómske a nepáchajú kriminalitu, nesprávajú sa neprispôsobivo, starajú sa o svoje deti. To znamená, že princíp je v návykoch,“ uviedol v televíznej debate Krajniak. 
     
    Podľa poslanca hnutia Sme rodina je potrebné najprv zmeniť návyky ľudí z problémových rómskych osád a komunít, ktorých je na Slovensku podľa Krajniaka viac ako 200 a žije v nich približne 130 000 ľudí. Celkovo sa na Slovensku hlási k rómskej národnosti približne 350 000 občanov. 

    Jediná šanca na zmenu

    Krajniak v debate s Kaliňákom uviedol, že existuje jediná možnosť, ako zmeniť návyk Rómov v osadách, a tou je striktné vynucovanie dodržiavania zákona. To podľa poslanca pre Rómov v mnohých prípadoch neplatí. 
     
    „Ľudia z okolia rómskych osád vidia toto: Keď rómski rodičia posielajú deti kradnúť, čo je ohrozovanie mravnej výchovy mládeže, policajti ich opakovane chytia, ale tí rodičia za to nepykajú, lebo sa to vyhodnocuje tak, že kto by sa o tie deti staral. Ak by Slovák alebo Maďar posielal svoje deti kradnúť, tak o to dieťa príde a vezme ho sociálka. Keď Slovák alebo Maďar, alebo slušný Róm urobí priestupok, je logické, že zaň musí zaplatiť, ale tu sa nám smejú desaťtisíce ľudí, ktorí nikdy žiadnu pokutu za priestupky nezaplatia. Toto musíme riešiť,“ myslí si Krajniak. 
     
    Vynútenie dodržiavania zákona je podľa poslanca mimoriadne dôležité a „rovnaký meter“ by mal platiť pre každého bez rozdielu. 

    Parlament skĺzol do absolútnej stoky

    Kaliňák kontroval Krajniakovi tým, že mali dnešné opozičné strany počas vlády Ivety Radičovej čas zmeniť veci aj v oblasti vylúčených rómskych komunít, ale nič neurobili. 
     
    Opozičný poslanec ďalej vyčítal ministrovi vnútra, že nikto z poslancov strany Smer-SD nepodporil jeho návrh na zníženie veku trestnej zodpovednosti z 15 na 14 rokov. Kaliňák podotkol, že nemá nič spoločné s parlamentnou politikou a vyčítal opozícii spôsoby, akými sa pri predkladaní zákonov rozprávajú jej členovia s kolegami z koaličného tábora.
     
    Kaliňák pripomenul, že v minulosti bola diskusia v parlamente vecnejšia, aj keď bol Smer v opozícii, čo uznal aj Krajniak. „Dnes parlament skĺzol do absolútnej stoky a kanála, kde povedať dobrý deň je skoro nemožné, lebo by to bolo príliš slušné a vyzeralo by to, že niekto niekomu nadržiava,“ povedal minister s tým, že Krajniak nepatrí k tým, ktorí by používali v pléne vulgarizmy a dokáže s ním diskutovať o problémoch. 
     
    Šéf rezortu vnútra uznal, že je jedno, či zákon na zlepšenie situácie v problémových rómskych osadách predloží opozícia alebo koalícia a dodal, že zastavenie zneužívania detí na páchanie trestnej alebo priestupkovej činnosti je zásadné. „Zase však platí, že ide len o niektoré rodiny,“ poznamenal minister. 
     
    Krajniak navrhol spôsob, aký by zvolil v boji proti neplatičom pokút za priestupky. Podľa neho by bolo riešením to, čo robia napríklad policajti v susednom Rakúsku, keď nemáte na zaplatenie pokuty. Skonfiškujú vám mobilný telefón, hodinky alebo iné cennosti, ktoré vám vrátia až po zaplatení pokuty. Rómom z problémových osád, ktorí opakovane nezaplatia pokuty za priestupky, navrhuje Krajniak konfiškovať satelity, televízory a mobily. 
     
    Obaja politici sa zhodli, že situáciu v problémových osadách pomôže riešiť kamerový systém. Ten je podľa Kaliňáka súčasťou opatrení ministerstva vnútra naplánovaných na budúci rok. 
     
    - Reklama -