To zas bude. Zeman zaspomínal na Kováča, znovu vytiahol vetu o kalašnikove a potom prehovoril o Merkelovej

    0
    Miloš Zeman, prezident Českej republiky (Autor: Petr Kupka)

    Zeman hovoril o dvoch formách zahraničnej pomoci. “Keď je niekde humanitárna katastrofa, považujem za normálne, že pomôžeme. Ale v prípade, že sa snažíme len zvýšiť komfort nejakej krajiny, paradoxne, brzdíme rozvoj príslušnej krajiny, ktorá by si mala pomôcť sama,” povedal a vyjadril sa k zbieraniu viečok z plastových fliaš, ktoré potom pomáhajú postihnutým. “Pokúsme sa o to, aby tu ohrozené deti neboli. A až potom poďme ďalej. Ak to robíte obrátene, vystupujete v televízii a ste humanistickí,” uviedol ironicky Zeman.

    Reč prišla aj na zosnulého slovenského prezidenta Michala Kováča. “Samozrejme, poslal som kondolenciu pánovi prezidentovi Andrejovi Kiskovi. Mal som s ním však veľmi malý vzťah. Pán prezident Kováč, ako iste viete, spočiatku podporoval Vladimíra Mečiara, potom sa s ním rozišiel,” spomínal na Kováča Zeman. Spomenul aj na uneseného syna Michala Kováča. “Zásluha pána prezidenta Kováča spočívala v tom, že sa dokázal postaviť mečiarizmu,” dodal.

    Merkelovej klesajú preferencie

    Ďalšia otázka z radov študentstva sa týkala nemeckej kancelárky Angely Merkelovej a jej prijatia utečencov. “Pani Merkelovú môžu za jej politiku potrestať predovšetkým voliči. To je demokracia. Politik môže byť donútený odstúpiť buď slobodnými voľbami, alebo kalašnikovom,” spomenul na svoju vetu, za ktorú v minulosti Zemana pranierovali. Ako zdôraznil, preferuje prvý variant. V súvislosti s Merkelovou tiež dodal, že si všimol jej klesajúce preferencie.

    Reč prišla aj na prezidentské voľby v USA. “Vyhrá buď Donald Trump, alebo Hillary Clintonová. Ja, keby som bol občanom USA, volil by som Donalda Trumpa, a to z toho dôvodu, že jeho postoj voči islamskému radikalizmu je vyhranenejší než postoj Hillary Clintonovej. Priebeh amerických volieb môj názor nikdy a nijako neovplyvní,” odvetil Zeman s tým, že prieskumy sú vyrovnané, a tak je nutné sa nechať prekvapiť.

    Ako Jack Nicholson

    “Toho, kto chce, osud vedie, toho, kto nie, ťahá. A mňa to ťahalo. A ja som si hovoril ako Jack Nicholson v Prelete nad kukučím hniezdom, že to skúsim. A ono to vyšlo. Nestretla ma lobotómia, aspoň zatiaľ,” odvetil Zeman na otázku, prečo sa chcel stať prezidentom.

    Tradičné padla aj otázka o brexite. “Stratia obe strany – aj Veľká Británia, aj Európska únia. Veľká Británia môže napríklad prísť o Škótsko, Európska únia prišla o čistého platcu,” domnieva sa Zeman.

    A nechýbal ani vtip pre študentov, keď prezident rozprával o sebe a Klausovi, ktorí sa dostanú do pekla. Klaus za trest musí žiť so škaredou babou, ale Zeman je trestom pre modelku Claudiu Schifferovú. Potom sa už hlava štátu podpísala do pamätnej knihy a odviezla si dary od vedenia školy. Okrem iného dostal 51-percentný destilát.

    - Reklama -