To sú veci: Marta Kubišová sa veľmi silným spôsobom vyjadrila o islame

    0
    Marta Kubišová (Autor: Hans Štembera)

    Rodičia Marty Kubišovej sa vraj v Poděbradoch kamarátili s rodinou Mašínovcov, resp. predovšetkým s vdovou po generálovi Mašínovi, ktorého zabili nacisti. Komunisti sa aj napriek tomu k pani Zdene, vdove po vlastencovi a bojovníkovi za slobodu, správali neúctivo a chceli ju vraj vyštvať z Poděbrad. Stranícki pohlavári vtedy požiadali o pomoc rodinu Kubišovcov, ale nepochodili. A tam sa vraj začali ťažkosti, ktoré Marta Kubišová s komunistami mala. Prezradila to v rozhovore pre Český rozhlas.

    Ale aj navzdory týmto ťažkostiam spomína na 60. roky 20. storočia ako na nádejné obdobie. V tom čase sa Marta Kubišová dostala napríklad do Paríža, kde mesiac spievala. Potom prišli sovietski bratia na svojich okupačných tankoch s dlhými hlavňami a bolo po kariére. Marta Kubišová sa totiž odmietala zmieriť s okupáciou Československa, takže jej zakázali spievať. Znovu spievala až po dvadsiatich rokoch. Pred publikum sa postavila v novembri 1989.

    Aj tak je však dnes Marta Kubišová ochotná odpúšťať, hoci na rany od komunistického režimu nezabúda. Bola vraj napríklad veľmi prekvapená, keď sa dozvedela, že správy o nej podával komunistickej Štátnej bezpečnosti jej vlastný manžel, z ktorého sa časom stal exmanžel. Nezabúda ani na to, čo sa dialo Václavovi Havlovi. Krátko po tom, ako porodila dcéru, bol Václav Havel zatknutý a pani Kubišová to oplakala.

    Na jednu vec však Marta Kubišová odmieta zabudnúť, a dokonca ju aj odpustiť. Dáma sa nazdáva, že by sa nemala odpúšťať vražda.

    „Nedokázala by som odpustiť vraždy a tie najväčšie svinstvá, čo sa diali napríklad na Židoch. To jednoducho nedokážem pochopiť. Možnože celá verejnosť o tom nebola taká informovaná. Hovorilo sa, že to sú báchorky a bludy, keď sa vymýšľalo o tých rôznych koncentračných táboroch. Ale takéto veci by sa nemali odpúšťať,“ vyhlásila Kubišová.

    „A keď to prevediete na dnešnú dobu, […] tí islamisti alebo tí radikáli, tí bez hanby idú a jednoducho zmetú zo zemegule všetkých slušných ľudí. Alebo ako si to máte vy vysvetliť? Oni to v tom mozgu nemajú tak, ako to máme my. Sme kresťania, že? Takže vieme, že vražda je naozaj škaredá vec. Ale oni skrátka nič. On už je na pol tela vo väzení alebo už je v tej komore smrti a jemu to nič nehovorí, on je na to hrdý,“ krútila hlavou Kubišová nad počínaním islamských radikálov.

    Celý rozhovor si môžete pozrieť aj TU.

    - Reklama -