To sú veci: Británia zvažuje reguláciu predaja kuchynských nožov. Sú nebezpečné

    0
    Vlajka Spojeného kráľovstva (Autor: TASR)

    Strelné zbrane sú dlhodobo pod drobnohľadom ľavicových politikov a aktivistov, ktorí chcú regulovať ich predaj. Až doteraz sa hovorilo len o strelných zbraniach, ale aktuálne sa z Veľkej Británii ozval hlas, ktorý požaduje reguláciu nožov. „Načo potrebujeme kuchynské nože s 25-centimetrovou čepeľou? Mäsiari alebo rybári ich pri svojej práci používajú zrejme často, ale čo ľudia vo svojich kuchyniach? Ak vôbec, tak len veľmi zriedka,“ uviedol sudca Nic Madge.

    Madge svoju výzvu na reguláciu kuchynských nožov vyslovil pri slávnostnej ceremónii pred svojím odchodom do dôchodku a jeho slová sa objavili hneď v niekoľkých britských, nemeckých aj ďalších mainstreamových médiách. Informuje o nich napríklad britský denník Daily Mail, Independent či nemecký magazín Focus. Všetky tieto médiá upozorňujú, že počty zločinov spojených s pobodaním nožom vzrástli v Anglicku a Walese o 22 percent.

    Sudca Madge sa napokon o týchto štatistikách vo svojom prejave zmienil a nárast v tejto oblasti kriminality zaznamenali aj v Bedfordshire, kde on sám býva. Úrady evidujú v tejto oblasti najmenej 77 prípadov, keď došlo k pobodaniu nožom. Madge preto vyzval na reguláciu predaja nožov. „Chcel by som apelovať na všetkých, ktorí majú niečo spoločné s výrobou, predajom, ale aj na políciu, miestne úrady a vládu, aby zabránili predaju špicatých nožov,“ povedal sudca.

    „Špicaté nože by sa mali predávať len v úplne výnimočných prípadoch a mali by ich nahradiť nože so zaobleným hrotom. Som presvedčený, že polícia by mala evidovať zoznam tých, ktorí si nože zakončené špicou kúpili. A navyše som presvedčený, že ak by boli moje návrhy prijaté, došlo by k podstatnému zníženiu počtu kriminálnych činov, pri ktorých dochádza k bodným zraneniam či dokonca úmrtiam následkom ubodania.“

    Celý text si môžete v angličtine prečítať TU.

    - Reklama -