To sú úplné hlúposti, prehovoril Václav Klaus o migrácii. Reč bola aj o „rozbití bruselskej ríše“

    0
    Český exprezident Václav Klaus (Autor: Hans Štembera)

    Americké voľby podľa Klausa už stratili akýkoľvek význam. „Je to z blata do kaluže. Či vyhrá ten alebo onen. Spomínam si, ešte v ére komunizmu, keď sme nemali žiadne voľby, tak pre nás voľby, ktoré sme s obrovským napätím sledovali, boli americké prezidentské voľby (smiech). To bol pre nás zážitok toho, že voľby existujú,“ uviedol.

    V súčasnosti sú podľa neho obe hlavné americké politické strany „v totálnom rozklade“. To vraj dokazuje aj fakt, že do prezidentských volieb si stavajú nevýrazných kandidátov. „Myslím si, že Amerika sa tak či tak nevyhrabe z toho stavu, nijako bezchybného, s ktorýmkoľvek z týchto kandidátov,“ dodal.

    Celú zvukovú nahrávku rozhovoru si môžete vypočuť TU

    Česká vláda je mäkučká

    Zaujímavo prehovoril o vzniku Vyšehradskej štvorky. „Západná Európa nás jednoducho nechcela do EÚ a hovorila: ,Skúste si to integrovanie, aby sa ukázalo, či ste priateľskí, dobrí, šikovní. Vytvorte si medzi sebou také zoskupenie a skúšajte.‘ Dokonca si mysleli, že by sme si mohli vytvoriť spoločnú menu. Takže ja som proti tomu protestoval, pretože som to bral tak, že nás západná Európa od seba odstrkuje a núti nás do tohto,“ opísal Klaus okolnosti vzniku V4.

    Podľa jeho slov dlho zúfalo hľadala náplň svojich rokovaní. Takže väčšinou na nich prebiehali „rétorické cvičenia“. „Málokedy sa našla veľtéma, ktorú by mohla táto skupina hrať spolu. A teraz tá šialená migrácia by tú tému mohla poskytnúť. To by mohlo spájať. Myslím si, že Maďarsko, Slovensko sa voči tomu definujú jasne, Poľsko relatívne jasne. Najslabším článkom, samozrejme, je mäkučká česká vláda, ktorá sa voči tomu definuje veľmi nejasne. Ja som mal skúsenosť, že V4 v Bruseli vždycky podrazilo Maďarsko, tak ja mám pocit, že teraz bude V4 podrážať ČR,“ poznamenal.

    Hrozí, že súčasné sťahovanie národov rozbije bruselskú ríšu

    Ohľadom migračnej krízy okrem iného podotkol, že najväčšie sťahovanie národov pred 1 500 rokmi rozbilo Rímsku ríšu. „A toto je druhé také veľké sťahovanie národov, pri ktorom hrozí, že by mohlo rozbiť bruselskú ríšu,“ povedal s tým, že by bol, samozrejme, rád, keby došlo k rozbitiu bruselskej ríše. „Ale nie za túto cenu,“ dodal.

    Migračná kríza vraj nevznikla tak, že sa „moslim jedného dňa zobudí a povie svojim štyrom manželkám, že už nás to tu nebaví, poďme putovať kamsi do neznámeho nemeckého mestečka“. Podľa Klausa museli migranti dostať nejaký impulz. „Tým impulzom bolo nepochybne otvorenie náručia Európy, najmä v prezentácii jednej významnej političky,“ uviedol v zrejmej narážke na minuloročné kontroverzné výroky nemeckej kancelárky Angely Merkelovej.

    Že práve jej slová iniciovali prúd migrantov do Európy, mu vraj nedávno potvrdila veľvyslankyňa jednej arabské krajiny, ktorú nechcel menovať.

    Odporúčanie MMF je radou od salónnych hlupákov

    Kritizoval tiež odporúčanie MMF, aby boli migranti čo najrýchlejšie zapojení do pracovného procesu preto, aby sa nevyčerpávali sociálne fondy. „Tento výrok môžu vypustiť len salónni hlupáci. To nemôže normálny človek skrátka povedať. To sú kniežacie rady. Samozrejme, keď je niekto tu, tak je lepšie ako horšie, keď je zapojený do pracovného procesu. To nie je žiadna rada myšlienkových velikánov washingtonského MMF. To sú úplné hlúposti,“ rozčúlil sa Klaus.

    Odmietol aj často uvádzaný argument, že Európa potrebuje pracovné sily. „To je neskutočná lož. V Európe je v dnešnej chvíli 23 miliónov nezamestnaných. To je neskutočne vysoké číslo. Nezamestnanosť v Európe je v priemere nad 10 %. Keď som ja študoval ekonómiu, tak 4 % až 5 % sa považovalo za celkom strašný výsledok,“ vyhlásil s tým, že Európa nové pracovné sily nepotrebuje.

    Ohľadom silvestrovských sexuálnych útokov mladíkov zo severnej Afriky na mladé ženy v Kolíne nad Rýnom uviedol, že možno ešte horší ako samotná táto udalosť je fakt, že o nich nemecké médiá niekoľko dní mlčali.

    autor: vam

    - Reklama -