To sa podržte. Tymošenková a Saakašvili sú v zoznamoch ohrozovateľov bezpečnosti Ukrajiny

    0
    Gruzínsky exprezident Michail Saakašvili (Autor: SITA)

    Server o sebe tvrdí, že pátra po činoch ohrozujúcich ukrajinskú národnú bezpečnosť i bezpečnosť celého sveta. 

    Myrotvorec v súvislosti so zaradením Tymošenkovej do zoznamu uvádza, že bola pri pokuse o nelegálne prekročenie štátnych hraníc Ukrajiny i pri útokoch na príslušníkov pohraničnej stráže v službe a zúčastnila sa na príprave prieniku osoby bez občianstva Michaila Saakašviliho na územie Ukrajiny. Dopustila sa aj manipulovania so spoločensky dôležitou informáciou. 

    Server Myrotvorec sa spája s menom Antona Heraščenka, poslanca ukrajinského parlamentu a poradcom ministra vnútra. Fungovať začal na jar roku 2014 s cieľom zisťovať a zverejňovať totožnosť proruských povstalcov pôsobiacich v Donbase a ľudí, ktorí im pomáhajú. Títo ľudia podľa Myrotvorca mohli páchať zločiny ohrozujúce bezpečnosť štátu.

    V databáze portálu Myrotvorec sa ocitol súpis novinárov akreditovaných u proruských separatistov v Donbase – aj s ich osobnými údajmi vrátane telefónnych čísel a e-mailových adries. 

    Na tomto zozname bolo celkom 4068 žurnalistov vrátane spravodajcov z viacerých ruských médií, agentúr Reuters a AFP, stanice BBC, televízií ARD a ZDF a tiež Českej televízie, Českého rozhlasu a českého časopisu Respekt. Všetci sú podľa Myrotvorca podozriví z napomáhania teroristickým organizáciám.

    Vlani sa voči zamestnancom Myrotvorca začalo vyšetrovanie. Webová stránka bola zablokovaná, ale o krátky čas i napriek zákazu činnosti svoje aktivity obnovila.

    - Reklama -