To sa podržte! Chmelár sa zastal Kisku. Kapitán s plukovníkom vo svojom nebotyčnom narcizme dehonestujú štátne vyznamenania, udrel na Danka a Fica

    0
    Eduard Chmelár (Autor: ReproFoto: Facebook)

    „V tejto veci stojím na strane prezidenta. To, čo si vymysleli kapitán s plukovníkom vo svojom nebotyčnom narcizme, je dehonestácia štátnych vyznamenaní,“ napísal na sociálnej sieti politický analytik Eduard Chmelár. Odvoláva sa na článok ústavy, podľa ktorého má právo udeľovať vyznamenania prezident, ak na to nesplnomocní iný orgán.

    „Oceňovať v mene štátu je tradičná výsada prezidentov. Štátne ceny sú anomáliou, ktorá sa v našej ústavnej praxi spája len s komunistickou minulosťou,“ doplnil Chmelár s tým, že aj komunisti, ktorí v polovici minulého storočia schválili ceny Klementa Gottwalda, ich nechali udeľovať prezidentom.

    „Je to hlúpy malicherný spor, ktorý pre osobné nezhody odhaľuje našu hlbokú neúctu k štátnym inštitúciám,“ uzavrel analytik odkazujúc na článok na aktuality.sk.

    „Podľa platného a účinného znenia ústavy môže štátne vyznamenania udeľovať iba prezident SR, prípadne na to môže splnomocniť iný orgán. Bez takéhoto splnomocnenia nemá žiaden iný ústavný orgán – ani predseda parlamentu, ani predseda vlády – ústavou zverenú právomoc udeľovať vyznamenania,“ zdôvodnil Kiska vetovanie zákona.

    Predseda Výboru NR SR pre kultúru a médiá Dušan Jarjabek (Smer-SD) uistil, že cena nevznikla pre nespokojnosť s vyznamenanými prezidentom. „Je to hrubý omyl, nemá to s tým nič spoločné,“ prízvukoval. Ku Kiskovmu tvrdeniu, že zákon je v rozpore s ústavou, Jarjabek uviedol, že Kiska by mal ústavu plniť prvý. „Doteraz nevymenoval ústavných sudcov a je tu veľké podozrenie, že ústavu porušuje on sám,“ podotkol. „Táto štátna cena je úplne iná ako štátne vyznamenania. Má úplne iné atribúty,“ doplnil.

    Poslanec Jozef Viskupič (OĽaNO) sa stotožnil s výhradami Kisku. „Keďže sa na tieto ceny dívame ako na štátne, bol by som za to, aby sa zaviedli až na základe dohody troch najvyšších ústavných činiteľov. Bolo by spoločensky veľmi významné, keby medzi nimi prišlo k zhode,“ vyhlásil.

    „Doteraz nikomu nenapadlo, že by vyznamenania udeľoval aj niekto iný ako prezident. Je to jedno z účelových rozhodnutí parlamentu a účelové zákony nebývajú dobré. Koalícii sa nepáčilo, koho Kiska vyznamenal, tak prišli s týmto návrhom,“ uviedol Ondrej Dostál (SaS). „Ceny udeľujú aj viacerí ministri a v minulosti významné osobnosti oceňovala aj NR SR,“ upozornil Miroslav Číž (Smer-SD).

    Plénum NR SR ešte v septembri odsúhlasilo smerácky návrh zákona o zriadení štátnych cien Jozefa Miloslava Hurbana a Alexandra Dubčeka. Cenou Alexandra Dubčeka má premiér oceňovať činy a aktivity mimoriadne prínosné pre rozvoj spoločenského, kultúrneho a ekonomického života. Cenu Jozefa Miloslava Hurbana má udeľovať predseda parlamentu za mimoriadne zásluhy, výsledky alebo pôsobenie v oblasti legislatívy, práva, rozvoja demokracie alebo ústavnosti. Ocenení majú získať aj finančnú odmenu 25-násobok priemernej mesačnej mzdy.

    autor: rp, TASR

    - Reklama -