To sa len tak nevidí: Divoké demonštrácie pri príchode komisára EÚ. A to tam Soros nalial toľko peňazí…

    0
    Národná vlajka Macedónska (Autor: Facebook, Flagsonline)

    Politická situácia v Macedónsku je značne napätá už tri mesiace. Parlamentné voľby sa skončili veľmi tesným víťazstvom VMRO-DPMNE nad socialistami. Ani jedna strana však nie je schopná zostaviť vládu bez strán, ktoré zastupujú albánsku menšinu. Hoci sa socialistom nakoniec podarilo získať podporu od troch „albánskych“ strán, vládu zostaviť nemôžu. Prezident Gjorge Ivanov odmietol dať socialistom mandát s odôvodnením, že vláda by bola len bábkou susedného Albánska.

    Macedónsko síce neoplýva žiadnym nerastným bohatstvom, aj napriek tomu sa na tomto malom území o svoj vplyv preťahuje Európska únia s Ruskom. Brusel už dal ústami komisára Hahna, zodpovedného za rozširovanie EÚ, najavo svoje znepokojenie. „Cestu do Európskej únie má Macedónsko po minulom summite otvorenú, ale čas je drahý. Politici by sa namiesto taktizovania mali venovať vedeniu krajiny. Ekonomika ich nečinnosťou trpí,“ napísal Hahn.

    Európska únia je naklonená tamojšej socialistickej strane a Hahn sa v utorok vybral priamo do Skopje, aby presvedčil prezidenta o nutnosti udeliť socialistom mandát na zostavenie vlády. Prezident Ivanov sa však s európskym komisárom odmietol stretnúť, a tak došlo len k stretnutiu s vodcom socialistov Zajevom. Vrelé privítanie však Hahna nečakalo ani v uliciach hlavného mesta Skopje.

    Ako referuje Reuters či britský denník Express, desaťtisíce ľudí vyšli do ulíc, aby proti Hahnovmu príchodu protestovali. Demonštranti vnímajú návštevu európskeho komisára ako snahu Bruselu zasahovať do vnútorných záležitostí krajiny. Údaje o počte účastníkov sa líšia, ale Express píše až o 50 000 ľuďoch. Proti Hahnovej návšteve a Európskej únii vôbec však občania protestovali nielen v Skopje, ale aj v ďalších častiach krajiny.

    Také masívne demonštrácie sú tvrdým úderom nielen pre domácich socialistov a Európsku úniu, ale aj pre amerického miliardára a filantropa maďarského pôvodu Georga Sorosa. Ako píše Fox News, Soros údajne investoval v Macedónsku milióny dolárov, aby tam vznikli subjekty, ktoré budú šíriť jeho socialistické idey. „Patria medzi nich Platforma pre politicky aktívnych občanov, Novinári za ľudské práva a Podporné centrum LGBT,“ uvádza Fox News.

    „Vyše šesťdesiat macedónskych organizácií, ktoré sú previazané so Sorosovou Open Society Foundations, dostávali za vlády Obamovej administratívy milióny dolárov aj od Americkej agentúry pre medzinárodný rozvoj a ministerstva zahraničia. Niekoľko republikánskych kongresmanov sa nedávno na tento spôsob využitia peňazí amerických daňových poplatníkov sťažovalo,“ konštatovala spravodajská televízia Fox News.

    autor: Josef Provazník

    - Reklama -