To nie je vtip: Le Penová mieri za víťazstvom

    0
    Marine Le Penová (Autor: SITA)

    Onedlho dvadsaťšesťročná Marion Maréchal-Le Penová vedie tunajšiu kandidátku Národného frontu a dlho to vyzeralo, že bude zvádzať boj s obľúbeným starostom Nice a členom Sarkozyho republikánov Christianom Estrosim. Ani Estrosi sa totiž v otázke prisťahovaleckej politiky a utečencov nedrží na uzde, ale zdá sa, že po masakri v Paríži dajú francúzski voliči žijúci na Azúrovom pobreží predsa len prednosť Národnému frontu a Marion Maréchal-Le Penovej. Tá je mimochodom už od roku 2012 členkou celonárodného parlamentu a stala sa vtedy najmladšou zvolenou poslankyňou za dobu trvania piatej republiky.

    Prieskum, ktorý zrealizovala spoločnosť Ipsos / Sopra Steria, si objednali francúzske televízie a rozhlas. Ukázalo sa, že Marion Maréchal-Le Penovú by v súčasnosti v bohatom juhofrancúzskom regióne volilo štyridsať percent voličov, čo je o tri percentá viac ako pred teroristickými útokmi v Paríži. Naopak, popularita starostu Nice Estrosiho klesla o dve percentá a momentálne sa drží na tridsiatich percentách. Pozícia kandidáta socialistov Christopha Castanera sa nijako nezmenila, stále má podporu iba šestnástich percent voličov a prakticky teda nemá šancu výraznejšie do volieb zasiahnuť.

    Celý text si môžete v angličtine prečítať TU

    Castener však môže ovplyvniť voľby tak, že odporučí svojim voličom, aby v druhom kole volili Estrosiho alebo Le Penovú. V takom prípade by totiž s podporou voličov socialistov nemohla Le Penová počítať. Aj keď má kandidátka Národného frontu veľké šance na víťazstvo, takmer polovica oslovených respondentov by podľa prieskumu považovala víťazstvo Národného frontu za najhorší možný výsledok. Independent poukazuje na to, že navzdory sľubom o pozastavení kampane mala Maréchal-Le Penová v reakcii na atentáty niekoľko televíznych vystúpení. „Imigrácia sa stala živnou pôdou, ktorá umožňuje narásť islamizmu,“ napísala okrem iného na svojom Twitteri.

    Šéfka strany Marine Le Penová by zase mala zvíťaziť v najsevernejšom regióne Francúzska. Celkovo sa však očakáva, že vo francúzskych regiónoch budú mať najväčší úspech republikáni bývalého prezidenta Nicolasa Sarkozyho. Regionálne voľby vo Francúzsku sa konajú v dvoch kolách, a to 6. a 13. decembra. Ďalšie voľby budú potom až tie prezidentské v roku 2017, v ktorých zatiaľ patrí k horúcim favoritom Nicolas Sarkozy a Marine Le Penová.

    - Reklama -