To najhoršie je už za nami, vyhlasuje premiér, ale ľudia tvrdia presný opak

    0
    Grécky dôchodca sa preberá kontajnerom na odpadky (Autor: SITA)
    Predseda gréckej vlády nasľuboval ľuďom zrušenie úsporných opatrení aj zlepšenie ekonomickej situácie ešte v roku 2013, keď ešte len začal politický boj o premiérske kreslo. V tom čase mu uverili, ale ani druhá vláda Alexisa Tsiprasa, ktorá vládne od septembra 2015, toho veľa nezvládla zmeniť. Grécko je stále zavalené enormným štátnym dlhom. Ten vlani dosiahol takmer 180 % HDP.
     
    Napriek ekonomicky katastrofálnej situácii grécky premiér vyhlásil, že to najhoršie má krajina už jasne za sebou. „Politici evidentne nemajú ani tušenie, aká je situácia v uliciach. Keby to vedeli, nehovorili by takéto veci, skutočne to už nemôže byť horšie,“ tvrdí Panaghiota Mourtidouová, ktorá pomáha chudobným rodinám s jedlom. 
     
    Ešte pred štyrmi rokmi Mourtidouová pre denník the Guardian uviedla, že skutočne verí sľubom Alexisa Tsiprasa, ale dnes je jej pohľad na vec úplne opačný. Solidarity Club, ktorý Mourtidouová dnes prevádzkuje, z bývalej pekárne v Aténach poskytuje stravu piatim desiatkam najchudobnejších rodín v jej štvrti. „Povedzte, ako môže niekto prežiť z platu 490 eur, keď musí platiť všetky tie dane, ktoré na nás uvalili?“ pýta sa rozhnevaná žena. 
     
    „O. K., Grécko síce uniklo bankrotu a urobilo krôčik smerom späť na finančné trhy, ale čo na tom záleží, keď pri tomto procese zbankrotovali ľudia?“ dodáva Panaghiota Mourtidouová pre britský denník
     
    Grékov po vypuknutí krízy obviňovali viaceré v tom čase chudobnejšie štáty EÚ z toho, že si žili nad pomery, a preto teraz musia znášať úsporné opatrenia. Je pravda, že dôchodky vo výške niekoľkých tisíc eur rozhnevali mnohých aj na Slovensku, ale v súčasnosti sa aj Gréci učia žiť z niekoľkých stovák na mesiac. 
     
    Ani po ôsmich rokoch od začiatku veľkých ekonomických problémov sa Grécko nedokázalo dostať tak celkom na vlastné nohy a ľudia už začínajú mať existenčné problémy. 
     
    Penzistka Chryssa Christodoulakiová mala v Aténach neďaleko Akropoly svoje vlastné kaderníctvo, ktoré však musela zavrieť. Až 45 rokov si platila sociálne poistenie a pred začiatkom krízy dostávala dôchodok 1 750 eur mesačne. „Potom to okresali na 1 430 a teraz je to 960 eur mesačne,“ vysvetľuje svoju situáciu dôchodkyňa. 
     
    Podobné okresávanie sociálnych dávok, penzií aj platov v štátnej správe, ale aj súkromnom sektore pocítili za uplynulé roky takmer všetci Gréci a dnes sa preto mnohí z nich čudujú, že premiér hovorí o skončení sa toho najhoršieho obdobia. 
     
    - Reklama -