To je taká kravina. Pridajte k tomu aj komunistov, paškovcov. Fico buduje policajný štát. Do premiéra sa pustili osobnosti aj jeho rivali. A poriadne natvrdo

    0
    Premiér Robert Fico a veľvyslanec Francúzska Didier Lopinot počas minúty ticha za obete teroristov v Paríži (Autor: Marek Kravjar)

    „Monitorujeme každého jedného moslima, ktorý sa nachádza na území Slovenskej republiky.“ Tak znie veta, ktorá vyvolala všeobecné pobúrenie nielen u širokej verejnosti, ale premiérovi Ficovi to dávajú poriadne vyžrať aj opozičníci. S ostrým protestom vystúpila Islamská nadácia na Slovensku.

    Robert Fico totiž nepovedal, že monitorujú každého radikála, ani každého extrémistu. Povedal, že monitorujú každého moslima. „Naznačil, že časť občanov jeho vlastného štátu predstavuje hrozbu. Nie po rozhodnutí súdu, ani na základe obvinenia polície, ale preto, že majú iné vierovyznanie,“ znie vo vyhlásení nadácie.
    Premiér tak podľa nadácie verejne zbúral mýtus o Slovensku ako o demokratickej a slobodnej krajine. „Veľký Brat vás sleduje, odkázal slovenským občanom Robert Fico. Nateraz nie všetkých. Tentoraz  sa rozhodol ,posvietiť si´ len na moslimov. Zajtra to môže byť iná náboženská, politcká či názorová skupina. Skôr či neskôr môže prísť na každého,“ tvrdia.

    Fico: Terorista = moslim

    „Pravda je taká, že s výnimkou nórskeho prípadu, keď Breivik vystrieľal obrovské množstvo ľudí, prakticky vždy ide o predstaviteľov moslimov, pokiaľ ide o teroristické útoky,“ povedal dnes pred Francúzskou ambasádou premiér Fico po rozhovore s veľvyslancom a trvá na tom, že všade tam, kde budú cítiť potrebu monitorovať, tak budú v súlade so zákonom monitorovať. „Pre mňa je bezpečnosť tejto krajiny na prvom mieste, až potom prichádzajú do toho nejaké pocity alebo emócie.”

    „Ak máme na území ľudí, ktorí sa tu legálne pohybujú, je našou povinnosťou zistiť, či majú nejaké prepojenia alebo nie,“ dodal pred ambasádou, kde si minútou ticha uctil obete parížskych útokov.

    Strana Radoslava Procházku, ktorý bol rivalom premiéra v posledných prezidentských voľbách pre ParklamentnéListy.sk reagovala: „Vnútorná bezpečnosť štátu je prvoradou domácou úlohou každého, kto chce slúžiť vo verejnom priestore. Veľmi by jej prospelo, ak by pán premiér raz dokázal povedať, že monitorujeme každého jedného majiteľa schránkovej firmy, ktorá obchoduje so štátom a pre biznis ktorej nám ľudia zomierajú v zdravotníckych zariadeniach alebo na cestách, majúcich úroveň rozvojovej krajiny,“ ironizujú sieťari.

    Fico ako svätý Juraj drakobijec

    Peter Osuský z SaS pre PL.sk potvrdil, že ich poslanec v príslušnom výbore Národnej rady sa bude dožadovať odpovede od riaditeľov tajných služieb, či to je naozaj pravda, že monitorujú ľudí na základe vierovyznania.

    „Povedal by som však, že je to štandardný predvolebný výkrik premiéra, ktorý ako svätý Juraj drakobijec chráni slovenských občanov pred všetkým zlým a keby nebolo jeho, tak by možno ani slnko nevyšlo,“ kritizuje poslanec a poukazuje na fakt, že všetci atentátnici boli monitorovaní tak belgickou, ako aj francúzskou tajnou políciou. 

    „Takže sa v duchu pýtam, odhliadnuť od hlúposti tohto premiérovho výroku, v čom teda bránili tajné služby Francúzska a Belgicka v tom, čo sa stalo, keď sa dokonca jednalo o monitorovaných radikálov. V čom teda spočíva zmysel toho monitorovania,“ pýta sa a posmešne poznamenáva, že či by nebolo lepšie dávať peniaze radšej na Slobodu zvierat alebo na skrášľovanie Tatier.

    „Ešte by sme k tomu monitorovaniu mohli pridať bývalých komunistov a potom už sme zmonitorovaní celkom dobre,“ dodáva.

    Na otázku PL.sk či sa nebojí po takýchto výrokoch premiéra radikalizácie spoločnosti si Osuský myslí, že naša spoločnosť sa nedá výrazne zradikalizovať okrem istého počtu radikálov, ktorej v nej sú. „Našu spoločnosť nezradikalizovalo ani sústredené kradnutie typu Gorila, aby to vydržalo dlhšie ako dva dni. Takže tohto sa dramaticky nebojím. Toto sú čisté výroky pre tých, ktorí si chodia po kvetinku na oslavu MDŽ, aby sa v nich upevnila viera, že existuje jediný, ktorý to urobí dobre a len on to dokáže.  A keďže sme už jedného Lennona mali , tak je celkom štandartné, že keď prvý Lennon odišiel, tak si časť občanov nájde druhého Lennona, ktorý im musí pravidelne podkurovať,“ poznamenal sarkasticky.

    Hlúposť, to je taká pič…na

    Obdobnú reakciu mal aj europoslanec a šéf liberálov Richard Sulík, ktorý to pokladá za prehnanú reakciu premiéra a slúži na šírenie nenávisti a nie na zabránenie možných teroristických útokov. „Treba monitorovať, respektíve dostať z krajiny von tých, ktorí tu takéto útoky pripravujú, ktorí štvú proti domácemu obyvateľstvu, ktorí kážu o neznášanlivosti a podobne. A tu musí byť činná tajná služba, a týchto ľudí treba mať pod dohľadom. Ale všetkých moslimov? To považujem za čistú hlúposť, to je taká pič*vina,“ zahrešil bojovník proti imigrantom a ďalej si myslí, že netreba dávať „týmto Ficovým prihlúplym vyjadreniam príliš veľa váhy a skôr sa treba zamerať na tú podstatu. Čo sa týka SaS budeme dookola navrhovať riešenia, ktoré považujeme za účinné,“ a na otázku, či sa poslanci liberálov budú dožadovať odpovedí odpovedal, že to nevylučuje, „ale teraz, že by sme nemali nič lepšie na pláne ako reagovať na nejake Ficove žvásty, neviem či do toho pôjdeme,“ dodal.

    Zelený polmesiac Eda Chmelára

    Svojsky zareagoval bývalý rektor Akadémie médií, občiansky aktivista a zahladateľ hnutia SEN  Eduard Chmelár. Na svoju stránku na Facebooku si zavesil zelený polmesiac. A pridal k tomu komentár, že je to vyjadrenie jeho osobného protestu proti „nehanebným výrokom premiéra Fica. Je zároveň vyjadrením mojej solidarity s viac ako piatimi tisícmi moslimov, ktorí žijú na Slovensku ako riadni občania, pracujú a platia dane, mnohí z nich sú vynikajúci odborníci a naši priatelia – aj lekári, ktorí nejednému z nás zachránili život. Je nehorázne a absolútne neprijateľné, aby niekto šikanoval ľudí iba preto, že sú iného vierovyznania.“

    Chmelár považuje Ficovo správanie za veľkú tému, ktorá odlišuje ľudí od netvorov. „Lebo ak budeme mlčať, dočkáme sa okamihu, keď premiér povie „monitorujeme každého jedného občana Slovenskej republiky“. Presne v duchu našich historických skúseností: „Najprv prišli po komunistov – ale ja nie som komunista, a tak som sa neozval. Potom prišli po odborárov – ale ja nie som odborár, a tak som sa neozval. Potom prišli po židov – ale ja nie som žid, a tak som sa neozval. A napokon prišli po mňa – ale nebolo už nikoho, kto by proti tomu protestoval.“

    Pedagóg Chmelár tiež pripomína čiernu minulosť našej krajiny, keď  židia museli nosiť počas fašistického Slovenského štátu na prsiach potupnú žltú hviezdu. „Ak sa nechceme dožiť čias, aby nevinní moslimovia museli na prsiach nosiť polmesiac, musíme sa ozvať teraz a odmietnuť takéto prejavy v zárodku. Ľudia, ktorí sa ničím neprevinili, nemôžu byť v slobodnom štáte špehovaní a odpočúvaní. To je princíp. To nie je len o nich, to je o nás všetkých,“ povedal rozhorčene Chmelár a v závere dodáva: „Nebudeme sa nečinne prizerať na to, ako sa Slovensko mení na policajný štát.“

    Teológ a cynická nehanebnosť

    Svoje si na sociálnej sieti Facebook povedal aj teológ, publicista a moderátor RTVS Michal Havran:

    „A komunitu paškovcov niekto monitoruje? Premiérové slová o monitorovaní slovenských moslimov sú neprípustné a zakázané. V modernom ponímaní republiky, založenej na rovnosti všetkých bez ohľadu na vierovyznanie a farbu pleti, znejú Ficove slová ako z obdobia juhoafrického aperteidu. V čase ohrozenia, v akom žijeme, má republika svoje deti chrániť, všetky svoje deti, všetkých, čo žijeme v politickom spoločenstve a veríme, že náš model je správny, univerzálny a zmysluplný. Povinnosťou európskeho politika je v takýchto dňoch ukázať, že naše hodnoty, za ktoré umierali ľudia v Paríži sú vykúpené miliónmi mŕtvych, vo vojnách a atentátoch. Rozhodnosť a tvrdosť je príhodná, no nie smerom na našich spoluobčanov, ale na pôvodcov apokalyptickej vojny. Obama mal slzy v očiach, Hollande mal slzy v očiach, desiatky ľudí, veľkých lídrov sa nehanbili za svoj žiaľ, pretože chápu, čo udalosti v Paríži znamenajú pre našu spoločnosť. Islamský štát je milenaristická sekta, vraždy v divadle a v café sú súčasťou napĺňania doktríny založenej na viere v možnosť urýchliť koniec sveta. S takýmito poruchami sa nezahráva, Fico svojimi výrokmi ukázal, že v skutočnosti ohrozenie neberie vážne, že to je len zámienka. V Smere, v SaS, atď. by si mali konečne uvedomiť, že kalif Bagdádi nezaložil svoju psychopatickú teologickú utópiu s príhľadom na slovenské voľby. Republika má chrániť svoje deti a v ťažkých chvíľach ponúknuť myšlienku jednoty a zomknutosti okolo toho, čomu veríme najviac a kvôli čomu nás vraždia. Nepridávajme, preboha, ku všetkému otrasnému ešte aj našu cynickú nehanebnosť.“

    - Reklama -