To je sila: Migranta mali vykopnúť z krajiny. Slniečkoví poslanci ho však schovali v parlamente. Pridal sa aj premiér

    0
    Slovinský premiér Miro Cerar (Autor: TASR)

    Slovinský premiér Miro Cerar je považovaný za jedného z posledných „liberálnych“ (teda podporujúcich liberálne ľavicové myšlienky, európsku integráciu a vítanie utečencov) predsedov vlád v strednej Európe. Teraz však práve v súvislosti s imigráciou čelí hrozbe vyslovenia nedôvery vláde a zosadeniu.

    Dôvodom je kauza utečenca Ahmada Shamieha, o ktorej píše web Middle East Eye. Ten prišiel do Slovinska s veľkou utečeneckou vlnou v roku 2015 a stal sa verejne známym symbolom úspešnej integrácie. Bol známy, so svojou partnerkou sa zapájal do aktivít prisťahovalcov, hájil ich záujmy v médiách.

    V roku 2017 však dostali súdy na stôl jeho žiadosť o azyl. A došli k záveru, že Shamieh, otec piatich detí pochádzajúci z predmestia sýrskeho Damasku, má byť podľa pravidiel EÚ deportovaný do Chorvátska ako prvej členskej krajiny EÚ, do ktorej vstúpil.

    Na trinásteho novembra bol Shamieh pozvaný na schôdzku s imigračnými úradníkmi. Jeho zástancovia namietajú, že úrady si ho predvolali „neobyčajne rýchlo“, a špekulujú, že sa to stalo pre obavy z hlasov jeho zástancov.

    Tento imigrant je totiž v Slovinsku známou osobou a petíciu proti jeho deportácii rýchlo podpísalo viac ako 4 000 tamojších intelektuálov, umelcov a športovcov.

    Premiér Cerar do veci vstúpil okamžite po rozhodnutí súdu o vyhostení. Na Twitteri odkázal, že za práva utečenca Shamieha bude bojovať až do konca. Opozícia ho začala kritizovať, pretože podľa nej ide o jednoznačné zasahovanie vlády do oblasti, ktorá náleží justícii.

     

     

    Zdroj: Twitter/dr. Miro Cerar

    Tým sa však celá kauza neskončila. 14. novembra, v deň, keď mal prisťahovalec schôdzku s imigračnými úradníkmi, sa pred imigračné centrum v Ľubľane, kde žije, dostavilo asi 60 aktivistov. Medzi nimi aj niekoľko poslancov. Dvaja poslanci z ľavicových strán ho pred políciou tajne prepašovali do priestorov parlamentu, kde ho skrývali v priestoroch svojho poslaneckého klubu. Žiadosti polície o jeho vydanie odmietali. Z kauzy sa stala mediálna senzácia. Po piatich dňoch sa všetko skončilo tým, že utečenec sa z psychického vypätia zrútil a bol hospitalizovaný v psychiatrickej liečebni.

    Premiér Cerar na tlačovej konferencii vyhlásil, že chce ďalej hľadať cesty, ako známeho imigranta udržať v Slovinsku. V tej chvíli došla trpezlivosť opozícii a pre premiérove zasahovanie do záležitostí justície navrhla spustiť proces hlasovania o dôvere vláde.

    Vec nakoniec skĺzla do zásadnej diskusie o podobe imigrácie. „Ktorá slovinská rodina dostane od vlády 50 000 eur?“ spýtal sa pravicový opozičný predák. A doplnil rečnícku otázku, koľko už stála výživa, liečba a súdny proces jediného imigranta Shamieha.

    Premiér čelil za svoje konanie kritike aj v samotnom kabinete. Minister zahraničia Karl Erjavec sa mal na premiéra oboriť, že nechápe, prečo protestuje proti presunu imigranta do Chorvátska, členského štátu EÚ a celkom nepochybne bezpečnej krajiny.

    Slovinsko je siedmou najbezpečnejšou krajinou sveta. Ako však sklamane dodáva web, pre imigrantov to neplatí. Významná je vraj najmä rola ministerstva vnútra a ďalších politických autorít, ktorí imigrantom dávajú najavo, že nie sú vítaní. „Ich snahou je znepríjemniť tu život imigrantom natoľko, aby radšej odišli rýchlo preč,“ vysvetlil novinárom jeden z miestnych proimigračných aktivistov.

    Celý text si môžete v angličtine prečítať TU.

    - Reklama -