To je provokácia, naštval sa Fico. Kto ho takto rozčúlil?

    0
    Poslanec Jobbiku István Szávay v kancelárii strany v Dunajskej Strede (Autor: SITA)

    Premiér nepredpokladá, že existujú nejaké právne prekážky na otvorenie takejto kancelárie, ale pripomenul, že Jobbik je extrémna politická strana. Takýto krok podľa Fica narušuje všetko, čo sa posledné roky urobilo pre dobré vzťahy s Maďarskom.

    Keďže ide o rozhodnutie maďarskej opozičnej strany, Fico očakáva, že vedenie Národnej rady bude okamžite konzultovať situáciu s maďarským partnerom a budú prijaté opatrenia. Slovenský premiér zopakoval, že má záujem „na korektných vzťahoch s maďarskou vládou, premiérom a mrzí ho, že niekto sa snaží korektné a konštruktívne vzťahy narúšať provokáciou.“ Fico pripomenul, že podľa nedávneho prieskumu za posledných 10 rokov si takmer 80 percent ľudí myslí, že sú najlepšie vzťahy medzi SR a Maďarskom. Je škoda, že prichádzajú momenty, ktoré rušia túto ťažkú prácu. Fico ocenil veľmi otvorený a konštruktívny vzťah, ktorý má v súčasnosti s maďarským premiérom Viktorom Orbánom a zdôraznil, že sa sústreďujú výlučne na pozitívne projekty do budúcnosti. V tejto súvislosti pripomenul spoločný postup pri ochrane maďarskej hranice.

    Jobbik chce postupne otvárať poslanecké kancelárie aj v ďalších štátoch, kancelária na Slovensku je zatiaľ prvá mimo Maďarska. Ľudia žijúci na Slovensku sa môžu prísť do kancelárie porozprávať o svojich problémoch a skúsenostiach, mnoho ľudí z južného Slovenska napríklad v Maďarsku pracuje alebo študuje, tento okruh problémov považuje Szávay za taký, ktorý by ako poslanec maďarského parlamentu mohol pomáhať riešiť. Inak chce predovšetkým zbierať informácie o tom, čo ľuďom na juhu chýba a čo považujú za problematické.

    - Reklama -