To je nápad, pozveme sem utečencov, vymyslela starostka Paríža. Čítajte, ako pochodila

    0
    Rieka Seina počas povodne a jej brehy v centre Paríža (Autor: Jan Rychetský)

    Ako uvádza Soeren Kern na webe amerického think-tanku Gatestone Institute, socialistka Hidalgo označuje svoj návrh z ľudského hľadiska za povinnosť. Jej kritici však tvrdia, že ide len o cynický trik, ako sa chce starostka vymedziť proti svojmu straníckemu kolegovi a prezidentovi Hollandovi. Parížska starostka sa chce údajne ujať vedenia strany a v roku 2022 kandidovať v prezidentských voľbách. Nový utečenecký tábor by mal byť postavený do šiestich týždňov v oblasti, ktorá je už teraz označovaná za „no-go zónu.

    Starostka Paríža tiež uviedla, že nový utečenecký tábor by mal byť postavený na podobnom modeli ako tábor Grande-Synthe pri prístavnom meste Dunkerque, kde žije viac ako 2 500 migrantov. Tento tábor nahradil neslávne preslávený tábor „Džungľa, ktorý polícia na jar rozobrala. Ako Kern uvádza, prevádzka tábora Grande-Synthe bude francúzskych daňovníkov stáť len v tomto roku asi 4,5 milióna eur a do tejto sumy nie je započítané denné „vreckové“ desať eur pre každého z tunajších obyvateľov.

    „Je zrejmé, že Hidalgo navrhovaný tábor v Paríži tiež uhradia Francúzi zo svojich daní. Zdá sa, že starostka nemá vôbec žiadne výčitky svedomia, že chce urobiť z časti severného Paríža geto pre nelegálnych migrantov,“ píše Kern s tým, že práve Hidalgo hrozila podaním žaloby na americkú televíziu Fox News, ktorá referovala o existencii no-go zóny v hlavnom meste Francúzska. „Paríž sa nemôže vyhnúť svojej zodpovednosti, zatiaľ čo Stredozemné more sa stáva pohrebiskom pre stovky utečencov. Nechcem sa o 10 alebo 15 rokov na seba pozrieť do zrkadla a cítiť sa vinná za ich smrť,“ hovorí Hidalgo.


    Celý text v angličtine máte k dispozícii TU.

    Kým predstavitelia neziskových a charitatívnych organizácií návrh starostky vítajú, politici z neho príliš veľkú radosť nemajú. Návrh odmietol napríklad minister pre bývanie Emmanuelle Cosse, podľa ktorého bolo už v Paríži zriadených dosť utečeneckých táborov. „Plán starostky iba povedie k tomu, že do mesta bude prichádzať ešte viac ilegálnych migrantov. Zriaďovanie ďalších táborov nie je riešením. Iba tak vzniknú ďalšie getá, čo k integrácii jeho obyvateľov rozhodne neprispeje,“ vyhlásil Cosse v rozhovore pre rozhlasovú stanicu Europe1.

    List Le Figaro vo svojej analýze poznamenal, že plán Hidalgo je len ďalšou zo série provokácií, ako aktivizovať ľavicovejšiu časť socialistickej strany a prevziať vedenie nad celou stranou. Súperiť by oň mala so súčasným premiérom Manuelom Vallsom. „Jej snahu stať sa prvou ženou v čele Francúzska však môže vážne narušiť šéfka Národného frontu Marine Le Penová. Podľa prieskumu denníka Le Monde zverejneného 1. júna by 28 % voličov hlasovalo práve pre ňu. Kým Nicolas Sarkozy má podporu 21 % voličov a súčasný prezident Hollande len 14 %. Popularita Hollanda je potom na stupnici od 1 do 10 iba na 2,1,“ píše Kern.

    Najväčšej kritike podrobil návrh Hidalgo Národný front, ktorý okrem iného poukazoval na nárast počtu bezdomovcov medzi rokmi 2002 a 2012 o 84 %. „Je absolútne škandalózne, že starostka Hidalgo zneužíva peniaze daňových poplatníkov na vybudovanie prístreškov pre ilegálnych prisťahovalcov. Tí by nemali mať možnosť bývať v hoteloch, ale v zajateckých táboroch, kde budú čakať na deportácie do svojich materských krajín. Anne Hidalgo je charakteristickým predstaviteľom politickej triedy, ktorá zabudla, že hlavnou úlohou politikov je starať sa v prvom rade o obyvateľov svojej krajiny.

    - Reklama -