To je divné: Čím viac Donald Trump šokuje, tým má vyššie preferencie

    0
    Donald Trump (Autor: SITA)

    To, že sa bude uchádzať o prezidentský úrad, oznámil Trump 16. júna 2015. „Od nikoho nepotrebujem peniaze, pretože používam svoje vlastné. Nepotrebujem lobistov ani žiadnych darcov. Nezaujímajú ma, pretože som bohatý,“ chválil sa Trump svojimi finančnými pomermi, čo mu následne prinieslo okamžitú podporu voličov z nuly na päť percent. V nasledujúcich týždňoch začal rozdávať údery na všetky strany a nevynechal ani svojich straníckych kolegov. Na adresu republikánskeho senátora Johna McCaina 18. júla poznamenal, že ho nepovažuje za vojnového hrdinu. „On sa stal vojnovým hrdinom len preto, že ho zajali nepriatelia. Ja mám radšej tých vojakov, ktorí zajatiu unikli,“ vyhlásil Trump o McCainovi, ktorý strávil počas vojny vo Vietname niekoľko rokov v zajatí.

    V tom čase priznávali prieskumy verejnej mienky Trumpovi 15 percent. Po týchto slovách sa však jeho obľuba zvýšila minimálne o tri percentá. V očiach svojich priaznivcov stúpal aj naďalej a na začiatku augusta už súperil o vedenie medzi republikánmi s Benom Carsonom. Neublížila mu ani trochu nevhodná poznámka, ktorou počastoval podľa jeho slov neobjektívnu moderátorku prvej televíznej debaty republikánov. „Mohli ste jasne vidieť, že má oči podliate krvou. A tá krv sa valila aj z jej… Skrátka zovšade.“ V nasledujúcich dňoch stratil Trump podľa prieskumov maximálne jedno percento voličskej priazne. O štrnásť dní neskôr zasa obvinil Čínu, že „kradne“ Spojeným štátom pracovné miesta aj továrne. Z dvadsiatich dvoch percent sa razom dostal v ďalších dňoch až na tridsať percent.

    Na konci septembra sa potom Trump vyjadroval o prisťahovaleckej politike a navrhoval výstavbu veľkého múra na hraniciach s Mexikom. „Ale určite nemám problém s tým, aby tam boli dvere a aby sme všetkých slušných Mexičanov mohli pozvať dnu,“ vyhlásil Trump. Lenže hneď nato označil mexických prisťahovalcov za kriminálnikov. Ani po tomto hojne kritizovanom výroku sa od neho jeho priaznivci neodvrátili. Na prelome septembra a októbra sa pohyboval Trump pod 25 percentami, ale ďalšie percentá k dobru získal vďaka svojim výrokom na adresu sýrskych utečencov. Označil ich za „trójskeho koňa“ a varoval pred ich príklonom k Islamskému štátu. Po miernom vzostupe nasledoval naopak mierny zostup, ktorý Trump zastavil ďalším výrokom o moslimoch.

    „Na niektoré záležitosti sa musíme pozrieť naozaj detailne. Predovšetkým mešity musíme sledovať s najväčšou opatrnosťou,“ povedal Trump a naznačil, že by mali vzniknúť databázy všetkých moslimov žijúcich v Spojených štátoch. Získal tak podľa grafu britského týždenníka ďalšie dve percentá podpory voličov. Pred štrnástimi dňami sa zase nezastal Afroameričana, ktorý prerušoval jeho vystúpenie na jednom zo zhromaždení. Trumpovi priaznivci na neho vtedy dosť nevyberavo zaútočili. „Asi ho len museli trochu umravniť, pretože to, čo predvádzal počas môjho prejavu, bolo naozaj nechutné,“ poukazoval Trump a pár dní nato sa vrátil na súčasných tridsať percent. A konečne v pondelok vyhlásil, že by zakázal vstup všetkým moslimom do Spojených štátov. Zožal za to tvrdú kritiku, ale vzhľadom na predchádzajúce prieskumy o podporu u voličov zrejme opäť nepríde. Možno to bude presne naopak.

    Celý text si môžete v angličtine prečítať TU

    - Reklama -