To je ako vymenovať pedofila za strážcu detského domova, vyhlásil Kaliňák na Galkovu adresu. Koalícia sa s opozíciou sporí o kontrole odpočúvania

    0
    Ľubomír Galko, poslanec a podpredseda SaS (Autor: TASR)

    Kontrolu oprávnenosti odpočúvania by mala vykonávať osem-členná špeciálna komisia, ktorú zaviedol zákon o ochrane pred odpočúvaním ešte pred dvoma rokmi. Ku dnešnému dňu mala komisia podľa pôvodného plánu fungovať už deviaty mesiac. Skutočnosť je však diametrálne odlišná a doposiaľ sa poslanci nedohodli ani len na jej finálnom zložení, upozornil denník SME.

    Kameňom úrazu je bývalý minister obrany a podpredseda opozičnej SaS Ľubomír Galko. Opozícia si totiž vznik komisie bez Galka nevie predstaviť. Naproti tomu pre koalíciu je exminister ako člen komisie nepriechodný, uviedol predseda branno-bezpečnostného výboru Anton Hrnko z SNS.

    Vládni poslanci argumentujú tým, že na poste ministra musel Galko skončiť práve pre škandál s odpočúvaním a teda predsa nemôže teraz odpočúvanie kontrolovať. Minister vnútra Robert Kaliňák dokonca vyhlásil, že by to bolo ako vymenovať pedofila za strážcu detského domova.

    Galko už zodpovednosť niesol

    Šéf výboru na kontrolu vojenského spravodajstva Richard Vašečka z OĽaNO je presvedčený, že opozícia má na svojho nominanta právo. „Nominácia je naše právo. Neexistuje, aby koalícia takto kádrovala opozíciu,“ rozhorčil sa. Politickú zodpovednosť za škandál s odpočúvaním podľa Vašečku už Galko niesol a v oblasti je odborníkom.

    V komisii by podľa zákona malo sedieť 6 poslancov a dvaja nezávislí odborníci. Zatiaľ je však známych iba 5 členov. Okrem Hrnka sú to exminister obrany Martin Glváč (SMER), Milan Krajniak (Sme rodina), Elmér Jakab (Most-Híd) a Gábor Grendel (OĽaNO). Okrem šiesteho poslanca tak ešte stále chýbajú aj dvaja nezávislý odborníci, ktorých síce koalícia podľa vlastných vyjadrení už má vybraných, no zatiaľ ich nepredstavila.

     

    - Reklama -