To, čo bolo kedysi našou nosnou komoditou, nevieme dnes Číňanom ponúknuť. Napriek ich záujmu

    0
    Ilustračná snímka (Autor: TASR)

    Ako jedna z mála krajín zatiaľ nemá podpísanú certifikačnú dohodu, ktorá by vývoz akéhokoľvek mäsa do najľudnatejšej krajiny sveta umožnila, a chýba aj dostatočná produkcia.

    Slovensko je v súčasnosti odkázané na dovoz takmer dvoch tretín z celkovej spotreby bravčového, upozornil na to predseda Zväzu chovateľov ošípaných (ZCHO) na Slovensku Andrej Imrich.

    Bíreš: Slovensko už s Čínou pripravuje dohodu

    “Slovenská republika vyprodukuje maximálne 40 % potreby bravčového mäsa,” povedal Imrich. Vývoz bravčoviny do Číny je podľa šéfa ZCHO nereálny, pretože certifikované bitúnky nemajú na prípadný nárast výroby dostatočnú kapacitu. 

    Záujem Číny o dovoz bravčového mäsa vzrástol po tom, čo krajina zlikvidovala časť svojich chovov pre nákazu africkým morom ošípaných.

    To prispelo k zvýšeniu cien na trhu. Ústredný riaditeľ Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR Jozef Bíreš informoval o tom, že Slovensko už s Čínou pripravuje dohodu, ktorá by vývoz mäsa umožňovala. 

    “Máme rozbehnutý proces (vývozu) mäsa a mäsových výrobkov. Dohodli sme termín technického auditu, na ktorom si čínska strana chce skontrolovať prevádzky,” povedal Bíreš v piatok 12. apríla po podpise podobnej dohody o vývoze mlieka a mliečnych výrobkov.

    Problémom je objem slovenskej produkcie

    Slovensku by podľa neho dohoda a nasledovná certifikácia prevádzok na vývoz do Číny pomohla.

    Niektoré štáty, napríklad Maďarsko, hoci už takúto zmluvu podpísali, nemôžu pre vlastnú nákazu morom ošípaných s ázijskou krajinou obchodovať. 

    Podľa Imricha však ani zvýšené ceny bravčového mäsa v posledných týždňoch nezaručia výrazné rozšírenie chovu. Slovensko ročne vyprodukuje okolo 90.000 ton bravčového mäsa v živej váhe, no potrebuje 220.000 až 230.000 ton.

    “Vyzýval som chovateľov, aby zvyšovali stavy prasníc,” povedal Imrich. Ceny v minulom roku aj začiatkom tohto roka boli podľa neho výrazne pod prevádzkovými nákladmi, a tak chovatelia počty ošípaných znižovali.

    Kedysi išlo o nosnú komoditu slovenského poľnohospodárstva

    Zvýšenie ceny dostane chovateľov do čiernych čísiel, o koľko by sa mohli stavy v budúcnosti zvýšiť, si však Imrich netrúfol povedať.

    “Niektoré objekty sa zlikvidovali, technológie zhrdzaveli, a teraz by bolo treba znova investovať, aby sa rozprúdil chov ošípaných na Slovensku,” dodal predseda zväzu.

    V minulosti boli práve ošípané jednou z nosných komodít slovenského poľnohospodárstva. 

    - Reklama -