To bolo rýchle. Demonštrácia proti antisemitizmu v prisťahovaleckej štvrti Berlína sa skončila po 15 minútach

    0
    Demonštrácia proti prejavom antisemitizmu v Kolíne nad Rýnom (Autor: TASR)

    Antisemitizmus bol ešte pred niekoľkými rokmi považovaný za relikt minulosti a spájaný bol predovšetkým s druhou svetovou vojnou a pokusmi Hitlera a jeho priaznivcov vyhladiť židovské obyvateľstvo. S narastajúcou moslimskou menšinou sa však ukazuje, že antisemitizmus sa opäť dostáva do popredia. Nejde pritom o ojedinelé prípady a najmä v západoeurópskych metropolách sa už príslušníci židovskej komunity necítia bezpečne.

    Po rokoch prehliadania a bagatelizovania čoraz častejšie sa prejavujúcich príznakov antisemitizmu sa v ostatných dňoch začínajú západné spoločnosti prebúdzať. Redakcia servera ParlamentnéListy.sk už informovala, že v ostatných dňoch bol vo francúzskych médiách publikovaný manifest, ktorý upozorňuje na „nový antisemitizmus“. Jeho autori volajú na zodpovednosť predovšetkým moslimskú menšinu a svoj podpis pod výzvu pripojili napríklad exprezident Nicholas Sarkozy či známy herec Gérard Depardieu.

    Obavy o svoju bezpečnosť majú aj nemeckí Židia. Nedávno sa v médiách objavilo video, v ktorom dvoch židovských mladíkov napadol moslim. A práve v súvislosti s týmto medializovaným prípadom prejavu antisemitizmu sa v niekoľkých mestách konali demonštrácie, na ktorých sa zúčastnili tisíce ľudí. Ako píše denník Die Welt, na niektorých demonštráciách vystúpili aj politici. Konkrétne v Berlíne to bol starosta mesta Michael Müller, ktorý však veľmi pozitívne reakcie nezožal.

    „Starosta namiesto islamu, ktorý je jedným z dôvodov rastúceho antisemitizmu, hovorí o potrebe sociálnej súdržnosti. Z publika sa však ozýva pískanie, nesúhlasné výkriky a ironické ,bla-bla-bla‘. Tlieska len veľmi málo ľudí,“ píše nemecký denník s tým, že verejné prejavy solidarity so židovskou komunitou sa bohužiaľ nezaobišli bez nenávistných reakcií nemeckých moslimov. V smutne preslávenej prisťahovaleckej časti Berlína, berlínskej štvrti Neukölln, musela byť demonštrácia po pätnástich minútach v dôsledku nenávistných prejavov moslimov ukončená.

    „Išlo o demonštráciu na Hermannplatze, kde boli demonštranti napadnutí a útočníci odcudzili izraelskú vlajku,“ píše denník a dodáva, že na demonštrácii v Berlíne okrem starostu mesta vystúpili aj prední politici z ľavicových strán. Napríklad spolupredseda Zelených Cem Özdemir a berlínsky senátor Klaus Lederer z Die Linke, ktorý prekvapivo kritizoval aj „ľavicový“ antisemitizmus a palestínske hnutie BDS označil za „čistý antisemitizmus“.

    Celý text si môžete v nemčine prečítať TU.

    - Reklama -