Títo ľudia dohliadnu na regulárnosť vašej voľby. Rektor, asistent poslancov, a všetko to zapíše dáma z vnútra

    0
    Eva Chmelová (Autor: SITA)

    Chmelová bude zapisovateľkou Štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán. Tá nahradila Ústrednú volebnú komisiu. Vláda dnes rozhodla o tom, kto bude zapisovateľom komisie pre parlamentné voľby, ktoré budú nabudúci rok. Odsúhlasila tak návrh ministerstva o tom, že to bude práve Chmelová.

    Štátna komisia bola zriadená 1. júla tohto roku. Jej členovia zložili 25. augusta sľub predsedovi parlamentu Petrovi Pellegrinimu. Členov komisie navrhujú vládne zoskupenie, opozícia aj Najvyšší kontrolný úrad, generálna prokuratúra, najvyšší a ústavný súd. Sú nimi napríklad právnici, advokáti, rektor, aj bývalá poslankyňa Národnej rady.

    Po päť členov navrhli vládne zoskupenie a opozícia. Po štyroch členov nominovali ostatné spomenuté  inštitúcie. Smer teda navrhlo päť členov. Nimi sú Mojmír Mamojka, ktorý je právnik, advokátka Ivana Remšíková, Miloš Kollár, Tatiana Janečková, vedúca služobného úradu na Úrade vlády, a Peter Repák. Nominantom Mostu-Híd je Karol Nagy, OľaNO má Evu Kováčehovú, SDKÚ Bystríka Žáka a SaS Antona Pitoňáka, ktorý je asistentom niekoľkých poslancov Národnej rady.

    Poďme sa pozrieť aj na zloženie členov komisie, ktorých nominovali ostatní. Rektora Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici Vladimíra Hiadlovského navrhla predsedníčka Najvyššieho súdu SR Daniela Švecová, Ústavný súd SR  nominoval Eduarda Báránya, Najvyšší kontrolný úrad delegoval Juraja Kolaroviča a generálny prokurátor navrhol Jozefa Szabóa.
     

     

    - Reklama -