Tisíctristo stretnutí… Slovenské predsedníctvo nebude len tak. Dá zabrať najmä úradníkom

    0
    Logo slovenského predsedníctva v Rade EÚ (Autor: SITA)

    Slovensko sa momentálne podľa stáleho predstaviteľa SR pri EÚ Petra Javorčíka dostáva do fázy, keď sme pripravení na predsedníctvo aj z hľadiska personálneho, logistického, aj z hľadiska prípravy stretnutí. Ako informoval Javorčík novinárov na seminári Európskeho parlamentu v Bruseli, v druhom polroku budeme predsedať takmer 140 rôznym pracovným skupinám a budeme organizovať približne 1 300 stretnutí v Bruseli. Na stálom zastúpení sa posilňuje aj personál, počas predsedníctva Slovenska v Rade Európskej únie (SK PRES) tam bude pracovať 217 ľudí.

    Počas SK PRES plánujeme množstvo stretnutí od úrovne ministrov po rôzne expertné skupiny. Len v Bruseli je plánovaných viac ako 1 300 stretnutí, z toho 40 stretnutí na ministerskej úrovni. Otázky týchto stretnutí sa zaoberajú od toho, ako ideme nastaviť trh s mliekom, až po otázky jadrovej energetiky,“ priblížil Javorčík. Ako dodal, rezort vnútra plánuje približne 70 stretnutí, ministerstvo financií 50. Tak aj toto indikuje, kde budú ťažiskové témy predsedníctva,“ myslí si veľvyslanec. Priznal, že v oblastiach, kde má Únia menšie právomoci, bude stretnutí menej. Školstvo, kultúra, zdravotníctvo sú určite oblasti, kde sú väčšie kompetencie na úrovni členských krajín, takže tých stretnutí je logicky menej,“ priblížil ďalej Javorčík pre médiá.

    Tomu, koľko stretnutí Slovensko plánuje a koľkým pracovným skupinám budeme predsedať, podľa Javorčíka zodpovedá aj personálny stav v stálom zastúpení. Máme tu ľudí, takpovediac zo všetkých kútov slovenskej administratívy,“ priblížil. Počas predsedníctva bude na stálom zastúpení pracovať 217 ľudí, väčšina je z rôznych ministerstiev či iných orgánov štátnej správy. Máme už aj niektorých stážistov v rámci špeciálneho programu, ktorý sme zaviedli pre 30 mladých ľudí, ktorí tak môžu hneď po škole získať skúsenosť v Bruseli,“ uviedol ďalej veľvyslanec s tým, že posily prídu aj z európskych inštitúcií.

    Javorčík takisto priblížil aj svoju úlohu počas slovenského predsedníctva. Ako stály zástupca budem predsedať tzv. výboru stálych predstaviteľov. Viac-menej budem riadiť diskusiu všetkých 28 veľvyslancov a mojou ďalšou úlohou bude rokovať s predstaviteľmi Európskeho parlamentu a Európskej komisie v takzvaných trialógoch, aby sme dosahovali konečné dohody o mnohých legislatívnych návrhoch, ktoré budú na stole,“ objasnil.

    - Reklama -