Tisícky detí žijúcich v rodinách, ktoré nemajú ani na prežitie, to je nehanebné zlyhanie, hovorí o kapitalizme politička

    0
    Predsedníčka Novozélandskej strany práce (Labour party) Jacinda Ardernová (Autor: TASR)
    Jacinda Ardernová, novozvolená predsedníčka vlády Nového Zélandu, označila kapitalizmus za nehanebné zlyhanie a uviedla aj dôvody. Len 37-ročná žena je najmladšou premiérkou v krajine za uplynulých 150 rokov, ale to nemení nič na tom, že kapitalizmus, do ktorého sa narodila, vníma ako veľký problém. 
     
    Podľa političky je práve kapitalistický systém zodpovedný za rastúci počet bezdomovcov a pomerne nízke príjmy obyvateľov. Za sociálny úpadok pripisuje premiérka zodpovednosť zle nastavenému systému. 
     
    „Ak máte stovky tisíc detí žijúcich v rodinách, ktoré nemajú dosť (peňazí), aby prežili, to je nehanebné zlyhanie. Ako inak by ste to nazvali?“ kladie si otázku Ardernová. 
     
    Po deviatich rokoch vlády Národnej strany sa chce Ardernová v premiérskom kresle zamerať na to, aby bol ekonomický výkon krajiny stanovený aj inými kritériami než len hrubým domácim produktom (HDP).  
     
    „Keď máte trhovú ekonomiku, všetko sa to zužuje na to, či dokážete, alebo nedokážete určiť, kde trh zlyháva a kde je potrebné zasiahnuť. Musíme zmeniť opatrenia a ubezpečiť sa, že prihliadame aj k schopnosti ľudí viesť zmysluplný život, ktorý si vedia užiť a ich práca im stačí na prežitie a podporu svojich rodín,“ zdôraznila nastupujúca premiérka. 
     
    Ardernová na čele Labour Party zložila koalíciu s populistickou stranou New Zealand First, ktorá vyhrala septembrové voľby, a úradu sa ujme na budúci mesiac. Jej vláda sa oprie aj o podporu Strany zelených. 
     
    Celý text v angličtine nájdete TU
     
     
    - Reklama -