Tisíce vojakov, vojnové lode, lietadlá. Slovenské jednotky sa zúčastňujú na najväčšom poľskom cvičení

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: TASR)

    “Celkovo 120 vojakov z veliteľstva 2. mechanizovanej brigády a ďalších útvarov Pozemných síl Ozbrojených síl SR sa zúčastňuje na najväčšom medzinárodnom cvičení Anakonda 2018 organizovanom poľskými ozbrojenými silami vo vojenskom výcvikovom priestore Orysz/Bemowo Piskie,” priblížila Capáková.

    Cieľom cvičenia je podľa hovorkyne preveriť schopnosť vykonávať operácie v koaličnom zoskupení ako reakciu na narastajúce hybridné hrozby, ako aj viesť rozhodujúce vojenské operácie v medzinárodnom prostredí. Zároveň chcú cvičením demonštrovať schopnosť nasadenia a udržiavania bojovej sily aliančných síl.

    Na cvičení Anakonda 2018 sa na poľskom území zúčastní približne 12.500 vojakov a ďalších približne 5000 vojakov v Litve, Lotyšsku, Estónsku a v Baltskom mori. Okrem pozemnej techniky ich podporí aj 45 vojnových lodí a 150 lietadiel a vrtuľníkov.

    Vojenské cvičenia Anakonda sa konajú s dvojročnou periodicitou od roku 2006. Ako informuje rezort obrany, v tomto roku sa cvičenie sústredí na spoluprácu jednotlivých vojenských útvarov. Najväčšie cvičenie poľských ozbrojených síl za posledných 27 rokov bude prebiehať v medzinárodnej veliteľskej štruktúre v zložke pozemných, vzdušných, námorných a špeciálnych jednotiek.

    - Reklama -