Tisíce protestujúcich v Maďarsku, odkázali prezidentovi: Hanbi sa János!

    0
    Tisíce protestujúcich sa zišlo v piatok 21. decembra 2018 večer na Kossuthovom námestí v Budapešti (Autor: TASR)

    Prezident k novele zákonníka práce, ktorú maďarský parlament schválil 12. decembra po jej podpísaní, vydal vyhlásenie, v ktorom uviedol, že novela je v súlade s maďarskou ústavou i európskymi normami a neohrozuje práva zamestnancov, pretože nadčasy budú určené len s predchádzajúcim písomným súhlasom. V piatok ľavicový denník Népszava informoval, že hlava štátu ešte v stredu podpísala aj ďalší sporný zákon – zákon o správnych súdoch, ktorý podľa oponentov prehlbuje pochybnosti súvisiace s nezávislosťou maďarskej justície.

    Účastníci zhromaždenia, ktoré na Facebooku zvolali pod názvom “Hanbi sa János!”, sa spred parlamentu v sprievode policajtov vydali do Budína k sídlu prezidenta – Sándorovmu palácu. 

    Odporcovia novely minulý týždeň vyzvali Ádera, aby ju nepodpísal. Odbory pohrozili, že ak tak urobí, zorganizujú generálny štrajk. 

    “Po vláde splnil rozkaz zahraničných veľkopodnikov už aj prezident,” reagoval vo štvrtok opozičný Jobbik, ktorý zdôraznil, že naďalej bude bojovať proti “skorumpovanému a národne tváriaceho sa systému” premiéra Viktora Orbána a k tomuto boju vyzval všetkých čestných Maďarov. 

    Podľa vyhlásenia Demokratickej koalície (DK) Áder, ktorého DK nikdy neuznala ako hlavu štátu, podpísal “otrocký” zákon, ktorý ublíži miliónom Maďarov. “Prezident sa opäť stáva spolupáchateľom, navyše je zodpovedný za to, že odpor a hnev spoločnosti voči Orbánovi narastá,” uviedla DK. 

    “Áder znova potvrdil, že nereprezentuje záujmy republiky, ani maďarských zamestnancov, ale výhradne iba záujmy vládnej strany Fidesz a zahraničných podnikov,” konštatovala ochranárska strana Politika môže byť iná (LMP) s poznámkou, že podpísaním zákona sa boj neskončil, ale ešte iba začal. Podobný postoj zaujala aj strana Liberáli (Liberálisok), podľa ktorých Áder slúži iba záujmom Orbánovej vlády. 

    Schválenie novely, ľudovo prezývanej “otrocký zákon”, ktorá podľa svojich odporcov znevýhodňuje zamestnancov zvýšením štátom povolených nadčasov z terajších 250 na 400 hodín ročne, a umožňuje odloženie ich vyplatenia až o tri roky, odštartovalo v Budapešti sériu protestov. Protivládne demonštrácie sa konali v uplynulých dňoch aj v ďalších mestách Maďarska, vo štvrtok v Kecskeméte, Békešskej Čabe a v Zalaegerszegu vyšli do ulíc stovky Maďarov. 

    Demonštranti žiadajú zrušenie novely zákonníka práce a nadčasov pre policajtov, nezávislosť justície a zrušenie nového správneho súdu, pristúpenie Maďarska k Európskej prokuratúre (EPPO) a nezávislosť verejnoprávnych médií.

    Orbán v piatok ráno vo verejnoprávnom rozhlase Kossuth Rádió obhajoval novelu zákonníka práce, vyjadril vďaku policajtom za ich doterajšiu prácu pri protestných zhromaždeniach. “Za demonštráciami stojí medzinárodná sieť. Najagresívnejších demonštrantov financuje George Soros,” dodal premiér.

    Pred protestným zhromaždením k novele zákonníka práce sa o 18.00 h stretli tiež na Kossuthovom námestí aj tisíce sympatizantov mimoparlamentnej recesistickej strany Maďarská strana dvojchvostého psa (Magyar Kétfarkú Kutyapárt).

    “Chceme sa poďakovať za všetko dobré, čo sme od vedenia štátu v tomto roku dostali. Konečne môžeme pracovať osem dní každý týždeň. Nemusíme sa trápiť s nezávislými súdmi. Vyriešil sa problém bezdomovcov. Z krajiny zmizli otravné zahraničné univerzity. Soros, Soros, Soros…,” píše sa ironicky vo vyhlásení recesistickej strany.

     

    - Reklama -