Tisíce ľudí protestovali v Kyjeve. Spolu zvíťazíme!, povedal Porošenko

    0
    Petro Porošenko (Autor: TASR)

    Demonštranti sa zišli na kyjevskom Námestí nezávislosti (Majdane), pričom skandovali heslá ako “Nie, nevzdáme sa!” Viacerí tiež niesli transparenty kritické voči súčasnému ukrajinskému prezidentovi Volodymyrovi Zelenskému.

    Na konci zhromaždenia sa k protestnému pochodu smerujúcemu pred ukrajinský parlament pridal aj Zelenského predchodca v úrade, exprezident Porošenko.

    “Spolu zvíťazíme!” povedal 54-ročný Porošenko, ktorý na protest prišiel aj s manželkou Marynou. Ukrajincom exprezident poďakoval, že vyšli do ulíc. Viacerí z demonštrantov ho vyobjímali a vybozkávali, píše AFP.

    Porošenko následne na Twitteri poďakoval “desaťtisícom” Ukrajincov, ktorí sa podľa jeho slov na protest zhromaždili v Kyjeve a vyše 20 ďalších ukrajinských mestách.

    Koncom októbra by sa mohol uskutočniť summit predstaviteľov tzv. normandskej štvorky, ktorý je súčasťou snáh o oživenie mierového procesu na ukončenie na východe Ukrajiny.

    Pri tejto príležitosti by sa mali stretnúť prezidenti Ukrajiny, Ruska a Francúzska a nemecká kancelárka Angela Merkelová.

    Na tzv. Steimeierovom pláne, nazvanom podľa bývalého nemeckého ministra zahraničných vecí a súčasného prezidenta Franka-Waltera Steinmeiera sa tento týždeň zhodli zástupcovia Ukrajiny, Ruska i proruských separatistov na rokovaniach v Minsku.

    Plán počíta s udelením osobitného štatútu miestnej samosprávy v určitých regiónoch Doneckej oblasti a Luhanskej oblasti, ak sa v nich v súlade s ukrajinskými zákonmi budú konať slobodné a spravodlivé voľby.

    Zelenského kritici sa obávajú, že ruský prezident Putin ho bude tlačiť k škodlivým ústupkom, aby si zachoval svoju kontrolu v Donbase.

    Demonštranti, ktorí sa v nedeľu zišli na Majdane, tvrdili, že udelenie osobitného štatútu územiam v Donbase by znamenalo, že sa Ukrajina vzdala svojich záujmov.

    - Reklama -