Tisíce ľudí pochodujú Budapešťou, zablokovali dva mosty. Hádžu do policajtov dymovnice

    0
    Protest v Maďarsku (Autor: index.hu)

    Po stredajších protestoch na Kossuthovom námestí a ďalších miestach maďarského hlavného mesta zorganizovalo pochod a zhromaždenie pred parlamentom na štvrtok večer zoskupenie Slobodná univerzita. Medzičasom organizátori avizovali, že v nedeľu bude na Námestí hrdinov ďalšia demonštrácia.

    Polícia v uliciach okolo parlamentu pripravila nákladné vozidlá s kovovými zábranami, ktoré však zatiaľ nerozostavila. Podľa informácie index.hu, však už polícia použila voči demonštrantom slzotvorný plyn, tí zase do policajtov hádzali dymovnice. Pochod zablokoval električkové linky 2 a 6. Pochod sa vybral aj smerom k ulici Gyorskocsi utca, kde je od stredy na policajnej stanici zadržaných niekoľko demonštrantov.

    Kordón maďarských policajtov zoradený pred budovou parlamentu v Budapešti napadli vo štvrtok večer demonštranti dymovnicami, petardami a fľašami, na čo poriadkové zložky reagovali slzotvorným plynom a obuškami, informoval spravodajský server Hvg.hu. Jedného policajta odviezla sanitka. Niekoľkých agresívnych protestujúcich policajti zadržali. Podľa servera príslušníci polície boli vo štvrtok menej tolerantní než v stredu večer. Medzi demonštrantami sú aj viacerí politici opozičných strán Maďarská socialistická strana (MSZP), Jobbik a Momentum.

    Už v stredu pri potýčkach medzi protestujúcimi a policajtmi utrpeli zranenia piati príslušníci poriadkových síl. Policajti proti agresívnym účastníkom protestu nasadili niekoľkokrát slzotvorný plyn.

    Opozičné strany sa v stredu snažili blokovať schôdzu parlamentu. Predseda parlamentu László Kövér uviedol, že opoziční poslanci prekročili hranice – pretože už neboli agresívni len slovne, ale aj fyzicky, keď bránili predsedovi zákonodarného zboru dostať sa za rečnícky pult. Kövér avizoval, že poslancov, ktorí porušili rokovací poriadok parlamentu, čaká prísne finančné potrestanie.

    Následné hlasovanie o novele zákonníka práce, ktorá okrem iného zvyšuje rámec ročných nadčasov z 250 na 400 hodín, bolo podľa opozičných poslancov nezákonné. Jeho výsledok považuje opozícia za neplatný a novelu ako takú označila za “otrocký zákon”.

    Opozičné strany a nezávislí poslanci vo štvrtok poslali list adresovaný prezidentovi Jánosovi Áderovi, v ktorom vykreslili sporné okolnosti prerokovania a prijatia uvedenej novely.

    - Reklama -