Tieto hlasy, tamtie hlasy, presný výpočet. Marine Le Penová môže vyhrať, tu je to čierne na bielom

    0
    Marine Le Penová (Autor: TASR)

    Marine Le Penová získala v prvom kole 7,6 milióna hlasov, čo je oveľa viac, ako dosiahol ktorýkoľvek iný kandidát Národného frontu. Na víťazstvo v druhom kole však bude musieť získať minimálne dvojnásobok, čo na prvý pohľad síce vyzerá neprekonateľne, ale nie je to úplne nereálne.

    Základom je zjednotiť za sebou všetkých odporcov integrácie EÚ. Podľa prieskumov ich je vo Francúzsku približne 46 percent. Početne to zhruba zodpovedá súčtu percent Le Penovej, ľavicového protieurópskeho kandidáta Mélenchona a niekoľkých menších euroskeptických kandidátov, ktorí majú podporu približne päť percent hlasov.

    Web The Local upozorňuje, že Mélenchon na rozdiel od iných nevyslovil po prvom kole svoju podporu ani jednému z postupujúcich kandidátov. Ale tím Marine Le Penovej vraj počíta s tým, že jeho ľavicoví a protiestablishmentoví voliči podporia radšej Le Penovú než Macrona, ktorý je pre nich ako bývalý bankár pracujúci pre Rothschildovcov stelesnením toho najhoršieho, čo si v politike dokážu predstaviť. Ako sa však rozhodnú títo voliči v skutočnosti, je otázne. Celkom pravdepodobným riešením dilemy vraj je, že radšej nepôjdu voliť vôbec.

    Ďalším potenciálnym rezervoárom hlasov môže byť pre Le Penovú voličstvo Françoisa Fillona. Ten síce ešte večer po prvom kole podporil „republikánsky front“, ako sa začala nazývať koalícia všetkých strán hlavného prúdu za rivalom Le Penovej, a vyzval svojich voličov, aby volili Emmanuela Macrona, ale prieskumy vraj ukazujú, že ani zďaleka nie všetci sa jeho odporúčaním budú riadiť. Pravicoví voliči Fillona a Republikánov nesúhlasia s Le Penovou v otázke vzťahu k EÚ, ale pomerne často sa s ňou zhodnú v predstavách o národnej bezpečnosti. Podľa odhadov, ktoré zverejnil The Local, by Le Penovú mohla podporiť až tretina z 19 percent voličov, ktorí volili Fillona. A ďalších dvadsať percent z nich by ju mohlo podporiť nepriamo tým, že by voliť vôbec nešli.

    Práve volebná neúčasť by mohla byť ďalším zásadným faktorom, ktorý by mohol výsledky ovplyvniť. V prvom kole volilo takmer osemdesiat percent voličov, výrazne viac, než sa očakávalo. Druhé kolo s ohľadom na spomínané faktory takmer určite prinesie výrazne nižšiu účasť. Je nepochybné, že voličstvo Le Penovej je disciplinovanejšie ako elektorát Macrona, pre mnohých skôr kandidáta z núdze. Preto sa straty dajú čakať skôr u neho. Navyše môže všetko umocniť efekt „falošnej dôvery“ a uspokojenie médiami, ktoré sa už od nedele škeria, že Le Penová nemá šancu. Voľby navyše prebehnú cez predĺžený víkend pred štátnym sviatkom, takže mnohí voliči môžu radšej odísť mimo mesta.

    „To najlepšie, čo môže teraz Marine Le Penová urobiť, je kúpiť čo najväčšiemu množstvu ľudí lístky na Francúzsku riviéru,“ uzatvára web.

    Celý text si môžete v angličtine prečítať TU.

    - Reklama -