Tie prachy radšej dajte inde. Premenovávanie ulíc a obcí v Donbase sa ľuďom nepáči

    0
    Ilustračné foto: Mapa (Autor: ReproFoto: youtube)

    Ako informuje agentúra RIA Novosti, text iniciatívy, ktorá sa objavila na webovej stránke prezidentskej kancelárie, žiada Porošenka, aby zastavil premenuvánie ulíc a miest “aspoň počas trvania ATO v Donbase”.

    Iniciátor petície označuje dekomunizáciu za “určite dobrú” vec, ale odporúča: “Vy sami radšej niečo vybudujte – mesto, obec, továreň, park, múzeum – a potom mu dajte vlastenecký názov, než premenúvať niečo vybudované komunistickým režimom.”

    Autor petície sa domnieva, že vedenie krajiny by si malo zvoliť finančné priority. Prostriedky, ktoré mal Kyjev v pláne využiť na premenúvanie ulíc a miest, treba podľa neho vynaložiť na modernizáciu tovární a ATO v Donbase.

    Táto petícia na webe však nemala dostatočnú podporu – podpísalo ju len 45 z požadovaných 25 000 signatárov – a prezident tak nie je povinný predložiť ju parlamentu na prerokovanie.

    Zákon o dekomunizácii na Ukrajine platí od vlaňajšieho mája. Zákon o odsúdení komunistického a národnosocialistického totalitného režimu na Ukrajine zakazuje aj propagandu sovietskej symboliky. Predpokladá teda aj premenovanie obcí a ulíc pomenovaných po sovietskych predstaviteľoch.

    Na základe odporúčaní Inštitútu národnej pamäti ukrajinský parlament 12. mája rozhodol, že do konca novembra tohto roka by malo byť na Ukrajine premenovaných 940 obcí.

    - Reklama -