Tie najlepšie svetové myšlienky vznikajú na pôde Európskej únie, vyhlásil Pellegrini

    0
    Peter Pellegrini a Andrej Babiš (Autor: TASR)

    Podľa Pellegriniho je pre Úniu dôležitý aj pokrok v technológiách. “Ak chce byť EÚ úspešná, nesmie byť pozadu. Musíme tvoriť rámce, ktoré budú elastické, aby sme dokázali držať krok.” Nesmú sa podľa neho tvoriť legislatívy, ktoré pokrok zdržujú.

    Mladí ľudia s dobrými myšlienkami odchádzajú

    Preto je podľa jeho slov potrebné pracovať na oblastiach ako jednotný digitálny trh, posilnenie bankovej únie, upevňovanie schengenského systému, a to najmä v oblasti ochrany vonkajších hraníc. “Je pravda, že tie najlepšie svetové myšlienky vznikajú na pôde EÚ, žiaľ pre rozdrobenosť trhu, komplikovanú reguláciu, mladí ľudia s týmito myšlienkami odchádzajú do iných regiónov, kde je umožnené získať kapitál a rásť z lokálych na globálne firmy s miliardovou hodnotou. Toto musíme zmeniť,” vyhlásil slovenský premiér.

    V diskusii s českým predsedom vlády v demisii Andrejom Babišom sa zhodli na tom, že “jednota a súdržnosť členských štátov EÚ sú kľúčové”. S tým súhlasil aj podpredseda Európskej komisie Maroš Šefčovič, ktorý zdôraznil, že je to dôležité v otázkach zahraničnej politiky, technológií i ekonomiky.

    Pellegrini zároveň deklaroval, že SR si v NATO i v EÚ plní svoje záväzky a doplnil, že vláda pod jeho vedením bude pokračovať v proeurópskom kurze. Upozornil, že v Únii sú aj krajiny, ktorým sa svoje záväzky plniť až tak nedarí.

    Vízia opustenia západného spoločenstva a hľadanie neutrality vzťahov medzi Západom a Východom podľa Pellegriniho nie je pozitívna, pretože “členstvo v EÚ i v NATO Slovensku prináša ekonomické a politické stimuly, stimuly pre rozvoj”.

    Babiš otvoril aj tému Vyšehradskej skupiny (V4). “Krajiny V4 majú obrovský záujem byť aktívnymi členmi v EÚ, preto však potrebujeme byť vnímaní,” zdôraznil český premiér.

    Podľa šéfov vlád ČR a SR je mimoriadne dôležitá jednota a rovnosť medzi členskými štátmi EÚ. “Záujmy občanov zvnútra musia prevážiť nad záujmami tých z vonka,” vyhlásil v tejto súvislosti Pellegrini.

    Rozpočet by nemal byť nadiktovaný z Bruselu

    Hovorilo sa aj o európskom viacročnom finančnom rámci. Podľa Babiša by rozpočet nemal byť nadiktovaný z Bruselu, rozhodujúce slovo by mali mať členské štáty, nie EK. Pellegrini zopakoval, že SR je ochotná do rozpočtu po odchode Británie prispievať viac. Je však podľa neho potrebné dospieť k dohode napríklad v oblasti kohéznej politiky. Šefčovič na margo eurorozpočtu uviedol, že niekedy Únii trvá “urobiť rozhodnutie príliš dlho” a na tom je potrebné pracovať. Zdôraznil však nové priority, ktoré budú musieť do rozpočtu započítať. Patrí k nim podľa neho napríklad i obrana vonkajších hraníc.

    Premiéri hovorili aj o migrácii. Zhodli sa na tom, že je potrebné hľadať riešenia tam, kde migrácia vzniká. Pripomenuli, že s povinnými kvótami nesúhlasia. V tejto súvislosti Pellegrini upozornil, že EÚ je v SR väčšinou vnímaná pozitívne a vyhlásil, že takéto vnímanie by si Únia nemala kaziť niečím, ako sú povinné kvóty.

    Český a slovenský partner diskutovali aj o Schengene, ktorý podľa Babišových slov “nemá logiku”. “Prečo je v ňom Grécko a nie Chorvátsko, Bulharsko či Rumunsko?… Nie je normálne, že pašeráci na prevádzačstve zarobili takmer 6 miliárd eur,” vyhlásil Babiš.

     

    - Reklama -