Think tank: Juncker nemal ísť do Ruska, je to chyba

    0
    Jakub Janda, analytik think-tanku Evropské hodnoty (Autor: Peter Števkov)

    „Dobrý deň, radi by sme vás upozornili, že predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker sa vo štvrtok a piatok zúčastní na medzinárodnom ekonomickom fóre v Petrohrade,“ uvádza správa think tanku na úvod. „Túto cestu považujeme za chybu z niekoľkých dôvodov.“

    „Junckerova cesta bude zneužitá na domácu ruskú propagandu, aby sa vytvoril dojem, že západní lídri sa chodia do Moskvy doprosovať silnému Putinovi,“ píše think tank. Pripomína, že Juncker vlastne nemá poriadny dôvod na to, aby s Putinom komunikoval. Rozhodne by mu však mal „zdôrazniť, že európske sankcie sú naviazané na plnenie minských dohôd (ktoré Moskva neplní) a ruskú okupáciu ukrajinského Krymu“.

    „Juncker by mal zároveň tvrdo zdôrazniť, že kremeľské zasahovanie do európskych vnútorných záležitostí pomocou agresívnej dezinformačnej kampane Moskvy je absolútne neprijateľné. Tento zásadový postoj však skôr neočakávame,“ podotýkajú Evropské hodnoty.

    „Je nepochopiteľné, prečo sa Juncker nechá zneužiť na vystupovanie v rámci ekonomického fóra v Petrohrade, čo je Putinova Potemkinova dedina, ktorá sa urputne snaží vytvoriť dojem, že Ruská federácia má podobne veľký ekonomický samit, ako je napríklad švajčiarsky Davos,“ hodnotí think tank a dodáva, že si mohol zvoliť úplne inú a lepšiu cestu než legitimizovať jednu „z hlavných propagačných akcií dnešného Kremľa“.

    - Reklama -