Theresa Mayová si udržala pozíciu líderky

    0
    Na snímke britská premiérka Theresa Mayová (uprostred) odpovedá na otázky poslancov v dolnej snemovni britského parlamentu v Londýne 12. decembra 2018. (Autor: TASR)

    Britská premiérka Theresa Mayová si po stredajšom hlasovaní o vyjadrení nedôvery iniciovanom poslancami udržala pozíciu líderky Konzervatívnej strany. Premiérku svojimi hlasmi podporilo 200 konzervatívnych poslancov Dolnej snemovne parlamentu, proti nej sa vyjadrilo 117 poslancov, informovala stanica Sky News.

    V hlasovaní ju podporilo 63 percent konzervatívnych poslancov

    Výsledky tajného hlasovania, ktoré v pléne oznámil konzervatívny poslanec Graham Brady, privítali Mayovej stúpenci aplauzom. Znamená to, že Mayová získala ročnú imunitu voči ďalšiemu pokusu o jej odvolanie z postu líderky Konzervatívnej strany. V hlasovaní ju podporilo 63 percent konzervatívnych poslancov, kým proti nej sa postavilo 37 percent zákonodarcov, dopĺňa stanica BBC.

    Mayová predtým sľúbila, že bude ďalej bojovať o predloženie dohody o brexite

    Hlasovanie o dôvere iniciovala skupina 48 poslancov, ktorí nesúhlasia s jej politikou ohľadom tzv. brexitu. Tá podľa nich “zrádza” výsledky referenda o vystúpení Británie z EÚ, ktoré sa konalo v roku 2016. Jacob Rees-Mogg, ktorý viedol iniciatívu o vyjadrení nedôvery, uviedol, že pre premiérku je to “hrozný výsledok” a vyzval ju, aby odstúpila. Mayová predtým sľúbila, že bude ďalej bojovať o predloženie dohody o brexite, ktorá je podľa jej slov jedinou možnosťou opustiť Európsku úniu náležitým spôsobom 29. marca 2019. Premiérka tiež prisľúbila, že pred ďalšími riadnymi parlamentnými voľbami v roku 2022 odstúpi z funkcie.

    - Reklama -