Tešíte sa z lacného benzínu? Možno by ste sa nemali…

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: SITA)

    Tom Nicholson v komentári pre denník SME načrtol tému nízkych cien benzínu a ozrejmil, prečo by sa ľudia nemali na túto problematiku pozerať len z uhla pohľadu svojej peňaženky, ale v celosvetovom kontexte. „Ako sa ukazuje, nízke ceny benzínu sú ako tabak – drobné pôžitky, ktoré si možno vychutnávať, len ak ignorujete škody, aké spôsobujú,“ píše Nicholson na úvod. Upozorňuje, že palivo je najlacnejšie za posledných desať rokov. V roku 2014 barel stál 114 dolárov, v súčasnosti to je len 30. V tomto prípade ponuka prevyšuje dopyt a to je podľa novinára dôkaz, že svetová ekonomika sa spomaľuje.

    Ďalším negatívnym faktorom znižovania cien je, že krajiny, ktoré sú závislé od tržieb z ropy, zažijú krušné chvíle, čaká ich chaos z krachu. Túto ranu na svojej ekonomike na vlastnej koži zažíva (a bude zažívať aj v roku 2016) Rusko. Keď sa k tomuto faktu pridá aj detail v podobe sankcií za Ukrajinu, vyzerá osud ruskej ekonomiky viac než zaujímavo.

    Jednou z krajín, ktorá je závislá od tohto faktora, je aj Irak, ktorého väčšina tržieb (asi 95 percent) pochádza práve z obchodovania s ropou. Táto skutočnosť sa dokonca podpisuje aj na schopnosti mobilizovať svoje jednotky proti organizácii Islamský štát. Práve ten je pred touto situáciou viac než chránený, keďže jeho hlavné príjmy pochádzajú zo „zdaňovania“ svojich „poddaných“.

    - Reklama -