Terorizmus zmenil tvár Belgicka presne pred rokom. Krajina sa dnes ponorila do ticha

    0
    Evakuácia ľudí z bruselského letiska Zaventem zasiahnutého samovražednými atentátnikmi (Autor: SITA)

    Presne pred rokom, 22. marca 2016, na bruselskej stanici metra Maelbeek prišlo o život 16 ľudí, keď sa v jednom z vozňov odpálil samovražedný atentátnik. Stalo sa hodinu po bombovom útoku na letisku Zaventem.

    Na dnešnom pietnom ceremoniáli sa zúčastnili belgický premiér Charles Michel i kráľovský pár Filip a Matilda. Pri pamätnej tabuli na stanici metra si uctili obete vencom kvetov a minútou ticha.

    Zamestnanci bruselského dopravného podniku STIB si útok, naopak, pripomenuli hluku a trúbením klaksónov, čím ukázali, že život prevládol nad smrťou a s útokom sa vyrovnali. Medzi 16 obeťami, ktoré vtedy pri výbuchu na stanici metra zahynuli, bola aj Loubna Lafquiriová. Jej manžel pracuje pre dopravný podnik.

    Na minútu sa v tichosti zastavili aj pracovníci európskych inštitúcií. Vlajky pred budovou eurokomisie sú na pol žrde. Za prítomnosti kráľovského páru bude odhalený pamätník 32 obetiam vlaňajších teroristických útokov v Bruseli. Nachádza sa v srdci tzv. európskej štvrte medzi budovou Európskej komisie a priľahlým parkom Cinquantenaire.

    O 12.30 h vzdajú Bruselčania poctu obetiam pred budovou Burzy v centre mesta. Popoludní bude nasledovať pietny občiansky pochod, na ktorom by sa malo zúčastniť niekoľko tisíc ľudí. O 18.00 h odslúži na úmysel obetí omšu kardinál Jozef De Kesel v Katedrále sv. Michala a Guduly.

    - Reklama -