Terorizmus v Nórsku. Zatkli žiadateľa o azyl z Ruska

    0
    Nórska vlajka (Autor: Wikipedia)

    Nórsko po incidente dočasne zvýšilo stupeň varovania pred rizikom teroristických útokov v krajine, a to na obdobie dvoch mesiacov.  

    Podomácky vyrobené výbušné zariadenie, zabalené v igelitovej taške, sa našlo na ulici v blízkosti rušnej stanice metra Grönland, čo si vynútilo evakuáciu ľudí z okolitých barov a reštaurácií. Pyrotechnici ho následne zneškodnili riadeným výbuchom, pričom nedošlo k žiadnym zraneniam.

    Nórska tajná služba PST dnes oznámila, že v spojitosti s prípadom zadržala 17-ročného muža z Ruska, ktorý prišiel do Nórska v roku 2010 spolu s rodinou a požiadal tam o azyl. Jeho totožnosť úrady nezverejnili. Uviedli len to, že ho evidovali ako príslušníka extrémistickej islamskej scény v Nórsku. 

    Mladík je podozrivý z nepovoleného zaobchádzania s výbušninami. Zatiaľ nie jasné, či mal skutočne v úmysle spáchať útok. 

    “PST sa momentálne snaží objasniť jeho motívy a zistiť, či boli v prípade zapletené aj ďalšie osoby,” uviedla prokurátorka Signe Aalingová. 

    Podľa riaditeľky PST Marie Benedicte Björnlandovej nie je vylúčené, že by sa islamisti mohli pokúsiť v Nórsku spáchať podobné útoky, k akým došlo za posledný rok vo Francúzsku, Nemecku, Británii, Rusku či Švédsku.

    - Reklama -