Terorizmus. Nákladné auto vo Švédsku nabúralo do davu. Hlásia mŕtvych aj zranených

    0
    Okoloidúci ľudia sa pozerajú na nákladné auto, ktoré vrazilo do obchodného domu na pešej zóne v centre Štokholmu (Autor: TASR)
    Podľa švédskeho premiéra Stefana Löfvena všetko nasvedčuje tomu, že piatkový incident v Štokholme bol teroristický útok. Zároveň potvrdil správy o dvoch obetiach útoku. Švédska polícia vyzvala ľudí, aby sa v centre Štokholmu vyhli oblasti okolo námestia Sergels Torg, a zároveň je aj dočasne zastavená premávka metra.
     
    Po smrtiacom útoku nákladného vozidla na obchodný dom v centre Štokholmu premiér Löfven oznámil, že polícia zadržala jednu osobu. Polícia však krátko nato informovala, že žiadneho človeka v súvislosti s tragickou udalosťou nezadržala. Po dvadsiatej hodine polícia potvrdila správu, že zadržala muža, ktorý sa priznal k útoku. 
     
    Spočiatku sa hovorilo o dvoch mŕtvych, ale televízia SVT aj denník the Telegraph prišli s informáciou, že o život prišlo až 5 ľudí. Denník s odvolaním sa na švédske médiá informuje, že polícia pátrala alebo stále pátra po podozrivej osobe, ktorá mala v čase útoku na sebe oblečenú zelenú bundu, biele topánky a sivú mikinu s kapucňou. Vo večerných hodinách polícia potvrdila smrť štyroch osôb. 
     
    V nákladnom aute mali byť podľa medializovaných informácií výbušniny. Polícia evakuovala okolie. Z neďalekej ulice zaznela údajne streľba. Úrady prostredníctvom médií vyzývajú, aby ľudia nejazdili autami do Štokholmu, pretože doprava v meste je obmedzená. 
     
    Podľa švédskej verzie portálu the Local malo nákladné auto patriť pivovaru Spendrups. Firma doobeda nahlásila, že ho niekto ukradol. „Niekto skočil do kabíny vodiča a s autom odišiel, zatiaľ čo vodič vykladal náklad,“ povedal šéf oddelenia komunikácie spoločnosti pre agentúru TT.

    Kondolencie a opatrenia

    Sústrasť s rodinami obetí vyjadrila už aj švédska kráľovská rodina, aj viacerí zahraniční politici. Predseda Európskej rady Donald Tusk na Twitteri uviedol, že jeho srdce je dnes popoludní v Štokholme. „Moje myšlienky sú s obeťami a ich rodinami a priateľmi po dnešnom strašnom útoku,“ napísal.
          
    Šéf Európskej komisie Jean-Claude Juncker uviedol: „Jedno z najživších a najfarbistejších miest Európy zasiahli podľa všetkého tí, ktorí si želali ublížiť mu i nášmu spôsobu života.“ Dodal, že „útok na ktorúkoľvek členskú krajinu EÚ je útokom na nás všetkých“ a Švédsko môže rátať s pomocou EÚ.
     

     
    Hovorca kancelárky Angely Merkelovej povedal, že myšlienky nemeckej vlády sú teraz „s ľuďmi v Štokholme, so zranenými, ich príbuznými, s ľuďmi, ktorí reagovali ako prví“. Steffen Seibert na Twitteri uviedol: „Stojíme spoločne proti teroru.“
     
    Zatvorené okolité obchody, polícia v uliciach a obmedzená doprava v Štokholme, to sú len niektoré opatrenia, ktoré úrady prijali okamžite po útoku. Pripravovať sa na podobný scenár začali aj v Nórsku, kde ozbrojili policajtov napriek tomu, že v tejto severskej krajine muži zákona pri sebe zbrane bežne nenosia. 
     

     
    - Reklama -