Teroristom napriek. Obete útokov si dnes uctia randálom, aký Paríž ešte nezažil

    0
    Paríž, hlavné mesto Francúzska. (Autor: SITA)

    Ako informovala televízia BFMTV, k výzve sa okrem iných pridal francúzsky šansoniér Charles Aznavour, prezident Inštitútu arabského sveta Jack Lang či herečka Sylvie Testudová a mnohí ďalší verejne známi ľudia. 

    “21.20, piatok, 20. novembra: Paríž, Francúzsko, svet, na nohy! Týždeň 'po' zažnime svetlá a sviece, buďme v kaviarňach, na uliciach, námestiach, v mestách, počúvajme a hrajme hudbu, ktorú nenávidia!” uvádza sa vo výzve, ktorá sa objavila vo viacerých francúzskych médiách. 
    “Robme hluk a svetlo, aby pochopili, že prehrali. Robme spolu túto prostú vec (…), aby sme dokázali, opäť a znova, že kultúra bude naďalej žiariť a posilňovať svetlo nádeje a bratstva,” uvádza sa vo vyhlásení. 

    Verejné zhromaždenia v Paríži a priľahlej oblasti sú až do nedele zakázané. V celej krajine platí výnimočný stav, ale Parížania sa napriek tomu schádzajú na miestach útokov, zapaľujú tam sviečky, kladú kytice kvetov, modlia sa či rozjímajú alebo aj diskutujú, uviedla agentúra AP. 
    Dnes sa v Paríži pred Veľkou mešitou mala konať demonštrácia, ktorej cieľom bolo prejaviť solidaritu medzi náboženstvami, ale z bezpečnostných dôvodov ju zrušili.

    Elyzejský palác dnes oznámil, že 27. novembra sa v parížskej Invalidovni uskutoční štátne smútočné zhromaždenie na pamiatku 129 obetí atentátov, ktoré sa stali najtragickejšou udalosťou v povojnových dejinách Francúzska. Zhromaždeniu bude predsedať prezident Francois Hollande.

    - Reklama -