Teroristický útok v Manchestri. Samovražedný atentátnik kričal Allah Akbar. A moslimovia sú pobúrení

    0
    Protiteroristické cvičenie britskej polície (Autor: ReproFoto: Youtube)
    Preplnená vstupná hala obchodného centra Trafford bola ideálnym dejiskom protiteroristického cvičenia. Práve miesta, na ktorých sa stretáva veľké množstvo ľudí, sú najčastejším terčom militantov. Cvičenie antiteroristickej jednotky sa začalo zvolaním útočníka opásaného pomyselnými výbušninami, ale odpor moslimskej komunity v Británii vyvolalo zvolanie: Allah Akbar, ktoré v arabčine znamená Allah je veľký. 
     
    Podľa kritikov polícia použitím arabského zvolania pri teroristickom cvičení iba pomáha vytvárať stereotyp, že teroristi sú prevažne moslimovia. Velenie manchesterskej polície bolo pod tlakom nespokojných moslimov nútené sa ospravedlniť. 
     
    Najväčšia nespokojnosť sa medzi moslimskou komunitou objavila na sociálnych sieťach, kde ľudia nemajú zábrany zdieľať svoje názory. „Musíme sa posunúť od týchto stereotypov, ak chceme dosiahnuť skutočné ponaučenie. Teroristom môže byť ktokoľvek,“ napísala aktivistka Erinma Bell na Twitteri. 

    Zástupcovia moslimskej komunity aj samotní moslimovia žijúci vo Veľkej Británii sú pobúrení. Protiteroristické cvičenie, v ktorom ako samovražedný atentátnik figuroval moslim, vnímajú ako zbytočné prilievanie oleja do ohňa. „Hlúpe rozhodnutie od polície urobiť z útočníkov moslimov. Možno to je ten dôvod, prečo islamofóbia vzrástla vo Veľkej Británii o 300 %,“ konštatuje zástupca manchesterskej univerzity pre rôznorodosť, ktorého cituje denník The Telegraph.

    Polícia v Manchestri bola nútená ospravedlniť sa, lebo podľa kritikov iba podporila myšlienku, že teroristické útoky páchajú najmä moslimovia. Prvé vyjadrenia policajných šéfov však zdôvodňovali použitie arabského zvolania na úvod cvičného atentátu tým, že chceli vytvoriť čo najvernejšiu atmosféru. Figurant, ktorý hral pri cvičení atentátnika, nezvolal Allah Akbar len tak náhodou. Rovnaké zvolanie totiž sprevádzalo vlaňajšie masakre v Paríži a ozvalo sa aj počas atentátov v Bruseli. Za oba krvavé útoky sú pritom zodpovední práve islamskí radikáli z radov IS. 
     
    VIDEO Záznam z protiteroristického cvičenia neďaleko Manchestru

    Dôležité cvičenie

    V oficiálnom stanovisku manchesterskej polície sa uvádza, že cvičenia protiteroristických zásahov sú nevyhnutné, aby boli jednotky pripravené zasiahnuť v prípade naozajstného útoku. „Scenár pre toto cvičenie bol pripravený na základe samovražedných teroristických útokov, ktoré spáchal Daeš (IS) a autori scenára ho postavili na základe podobných útokov z minulosti, ktoré mali podobnú povahu,“ uvádza sa v stanovisku. 
     
    Polícia sa nakoniec ospravedlnila, ale nezabudla dodať, že dôvody na zaradenie zvolania Allah Akbar do protiteroristického cvičenia boli čisto praktické. „Kopírovanie detailov minulých udalostí je v záujme navodenia atmosféry, ktorá má byť pre všetkých zúčastnených čo najreálnejšia,“ uviedla manchesterská polícia. 
     
    Protiteroristické cvičenie v obchodnom centre Trafford bolo podľa zodpovedných jedným z najväčších, ktoré britské jednotky v uplynulom období absolvovali. Na cvičení sa zúčastnilo 800 dobrovoľníkov, ktorí hrali zranených, mŕtvych alebo jednoducho vystrašených ľudí otrasených atentátom. 
     
    - Reklama -