Teroristický útok v Británii je na spadnutie. Nehrozí však od islamských radikálov, ale z úplne opačnej strany

    0
    V Severnom Írsku zostáva hrozba teroristických útokov zo strany tamojších radikálov stále na druhom najvyššom stupni. Útok je teda vysokopravdepodobný. V Anglicku, Walese a Škótsku však hrozba útoku zo strany severoírskych radikálov vzrástla. Napriek tomu je však stále na nižšej úrovni ako celonárodné riziko, ktoré predstavujú islamskí militanti. 
     
    Podľa BBC ide o prvé zvýšenie stupňa ohrozenia zo strany severoírskych radikálov za uplynulých 15 rokov. Teraz znova rastú obavy, že nová IRA použije opäť taktiku svojich predchodcov.
     
    Už začiatkom tohto roka polícia v Severnom Írsku varovala, že príslušníci IRA stále viac dokazujú svoje možnosti. Za uplynulých 18 mesiacov použili po domácky vyrobené bomby, nástražné výbušné zariadenia aj raketomety. Nechýbali ani incidenty, pri ktorých sa strieľalo a našli sa aj bomby umiestnené v autách. 
     
    BBC v tejto súvislosti pripomína veľkonočné sviatky. Počas nich členovia novej IRA, zodpovední za marcovú vraždu väzenskej dozorkyne, varovali, že sú „odhodlaní viesť vojnu proti odvekému nepriateľovi“ Severného Írska. Prácou severoírskych teroristov je aj aprílová vražda v Belfaste, ktorú polícia označila ako prácu polovojenského oddielu. 
     
    Celý text si môžete v angličtine prečítať TU.
     
    - Reklama -