Teroristi kričali Alah Akbar, nie Pochválený buď, Ježiš Kristus. Islam sa nedá integrovať. Máme byť ticho pri znásilnení? Česko-slovenské duo Fico a Zeman bez servítky

    0
    Miloš Zeman a Robert Fico (Autor: Peter Števkov)

    „Ja tu stojím pred vami ako socialista, sociálny demokrat a nehanbím sa za to. Som presvedčený, že musíme hlasnejšie hovoriť, aké ma sociálna demokracia hodnoty a čo dosiahla,“ začal Fico svoj prejav pre sálu plnú starších pánov, odborových predákov, ale aj mladých ľavičiarov, medzi ktorými redaktor ParlamentnýchListov.sk zazrel aj člena radikálnej marxistickej strany Vzdor.

    Slovenský premiér, ktorý na konferenciu prišiel v očividne dobrej nálade, v úvode pripomenul, že sa v roku 2005 ako opozičný politik často stretával so Zemanom, aby s ním konzultoval svoje politické prístupy. Fico priznal, že v tom čase Smer dopĺňal svoj program priamo pod vplyvom českej sociálnej demokracie. Na adresu českého prezidenta Fico komplimentmi nešetril. „Zdvihol trojpercentnú českú Sociálnu demokraciu na 23-percentnú silu…”

    Fico: Pravica ničila strednú triedu

    Toto podľa vlastných slov premiéra Smer „mimoriadne inšpirovalo“ pri zjednocovaní ľavicových strán. „Nedovolili sme rozdrobenosť ľavice, ako to vidíme napravo,“ konštatoval a pokračoval: „Po niekoľkých rokoch neoliberálnych reforiem videli ľudia, čo to znamená, keď je pravica vo vláde… Sociálny štát bol našou odpoveďou na sociálny darwinizmus… Učili sme sa za pochodu ako obmedziť rast mocenských asymetrií medzi kapitálom a prácou, s tendenciou likvidácie strednej vrstvy.“

    Podľa premiéra však od doktríny malého štátu upustili aj samotní pravičiari. „Všade čítate štát pre ľudí, funkčný štát, bezpečný štát,“ komentoval Fico predvolebnú kampaň na Slovensku so slovami, že zatiaľ čo v minulosti pravica hovorila o deregulácii, teraz zdôrazňuje význam štátu. Predseda vlády tvrdí, že sme v „zvláštnych časoch, v ktorýh Smer nemá s kým viesť programový konflikt, lebo témy ako nezamestnanosť či fiškálna konsolidácia sa vytratili”.

    Slovensko na priemere EÚ

    Fico pochválil slovenskú vládu za to, že bola podľa jeho názoru schopná v rokoch 2012 až 2016 riešiť krízu prorastovými opatreniami a nie škrtaním sociálnych výdavkov. Vyzdvihol tiež zlepšenie výberu daní a konsolidáciu verejných financií, ktorú sprevádzal hospodársky rast a údajný pokles nezamestnanosti. „Je to skôr výnimkou než pravidlom,“ povedal premiér. „Naším základným cieľom je v rokoch 2016 až 2020 ešte výraznejšie posilniť prvky sociálneho štátu a posunúť sa k priemeru životnej úrovne EÚ,“ konštatoval Fico s tým, že si do roku 2020 dáva konkrétny cieľ, aby životná úroveň na Slovensku dosiahla 85-percent priemeru EÚ.

    „Domnievam sa, že v období pred voľbami je dobré pripomenúť verejnosti, aké sú hodnotové témy, na ktoré sa chceme sústrediť,“ komentoval Fico zámer konferencie pre ParlamentnéListy.sk.

    To máme byť ticho?

    Na záver sa Robert Fico vyjadril aj k téme imigračnej krízy. „Pre Európsku úniu môže byť rok 2016 zlomovým rokom… Otázkou prežitia sa definitívne stáva ochrana vonkajších hraníc,“ povedal premiér, pričom odmietol obvinenia z populizmu. „Dámy a páni, to, čo sa môže v roku 2016 stať, môže byť niečo, čo sme ešte v živote nezažili,“ varoval Fico, doslova a do písmena, pred dôsledkami migračnej krízy. Premiér vyjadril obavy pred politikou otvorených dverí, ktorá povedie k pádu Schengenu a tým aj k výraznému poškodeniu slovenskej ekonomiky.

    „Odmietame nezmyselnú politickú korektnosť. Odmietam filozofiu, že nesmieme o veciach hovoriť preto, lebo to môže vyvolávať nejaké pocity. To máme byť naozaj ticho, keď povie šéf nemeckej tajnej služby, že za prezlečených migrantov do Európy prešli teroristi a bojovníci Islamského štátu? … Máme byť ticho, ak bol v Rakúsku v bazéne znásilnený desaťročný chlapec?“ spýtal sa premiér a dodal, že európsky projekt sa ocitol v kríze, lebo stratil zmysel pre realitu.

    Milý Robo

    Český prezident Miloš Zeman vošiel do sály opatrným krokom, podopierajúc sa o paličku. Jeho prejav však bol všetkým, len nie opatrným. „Milý Robo, vážení kolegovia za predsedníckym stolom, vážení kolegovia pred predsedníckym stolom, dovoľte mi, aby som ako realista začal smutnou spomienkou,” začal svoje slová český prezident pozdravom slovenského premiéra Roberta Fica.

    Boli časy, keď v stredoeurópskom priestore vládla sociálna demokracia. Vládla v Poľsku, bol u mňa nedávno Saša Kwasniewski a spomínali sme na obdobie, keď v prvom kole v katolíckom Poľsku zvolili ľavicového prezidenta. V Maďarsku náš spoločný priateľ Gyula Horn dokázal viesť svoju krajinu. Krátko po ňom nastúpil premiér, ktorého nebudem menovať, ale ktorý sa preslávil výrokom: Klamali sme občanom ráno, klamali sme občanom na poludnie a klamali sme im večer. To nebola výrazná osobnosť,“ zaspomínal český prezident.

    Fico je najvýraznejšia osobnosť

    Potom podľa Zemana začal úpadok sociálnej demokracie. „A my pred ním nemôžeme zatvárať oči. V Poľsku už nie je ľavica ani v parlamente. V Maďarsku síce je, ale ako veľmi okrajová sila. Ach, jo. Mohol by som byť zdvorilý a mohol by som spravodlivo povedať, že váš premiér Robert Fico je najvýraznejšou osobnosťou stredoeurópskej ľavice. Ale budem realistický a poviem, že Robert Fico je jedinou výraznou osobnosťou stredoeurópskej ľavice,” povedal za potlesku a smiechu zúčastnených Zeman. ParlamentnéListy.sk sa po skončení konferencie slovenského premiéra spýtali, či so Zemanovým hodnotením svojej osoby súhlasí. „To už nechám na posúdenie ľudí,“ reagoval Fico so smiechom.

    Vzorom má byť Škandinávia

    Rovnako ako vo svojom vianočnom prejave, aj teraz vyzdvihol český prezident model škandinávskeho sociálneho štátu ako vzor hodný nasledovania. „Sociálny model škandinávskeho štátu vysokého zdanenia ukazuje, že to nie je prekážkou ekonomickej úspešnosti, naopak to poukazuje na sociálnu kohéziu. Práve týmto prerozdeľovaním cez sociálne kanály odstraňujeme nadmerné a hocikedy nie celkom zaslúžené diferencie medzi jednotlivými sociálnymi skupinami. A to hovorím ako človek, ktorý tvrdí, že ľuďom, ktorí nechcú pracovať, by sa nemali vyplácať štedré sociálne dávky,“ povedal.

    Riešením je deportácia ekonomických migrantov

    „My sme si nechali pravicou, niekedy aj extrémnou pravicou, ukradnúť tému, ktorá v histórii patrila sociálnej demokracii. A to je téma obrany národných záujmov a obrany európskych hodnôt. A tvárime sa ako ľudia, ktorí zabudli na svoju minulosť. A kto zabudne na svoju minulosť, je odsúdený ju ešte raz prežiť. Socialisti boli vždy internacionalisti v tom zmysle, že vítali migrantov z kultúrne podobných oblastí. Migrantov, ktorí sa dokázali adaptovať, ak sa chceli asimilovať. V ČR napríklad žije vietnamská komunita, ktorá sa skvelo asimilovala. Ich deti študujú vysoké školy, hovoria perfektne po česky, Vietnamci sú pracovitejší ako priemerný český občan,“ povedal Zeman s tým, že tým sa dopúšťa urážky vlastnej krajiny, ale prečo to nepriznať, keď je to pravda.“ Slovákov nepočítam, Slovákov beriem ako našich ľudí,“ dodal za potlesku.

    „Nie sme xenofóbni, päť percent českej populácie sú cudzinci. Ale my pri slove migrácia zabúdame na jedno adjektívum. A to je islamská migrácia. Politická korektnosť je synonymom pre lož, ak chcete pre nevypovedanú pravdu. Islamská migrácia nie je integrovateľná a asimilovateľná do európskej kultúry. Uvediem jeden jediný príklad. Sociálna demokracia celý čas bojovala za práva žien. Islamská migrácia predstavuje kultúru, kde súra 4 Koránu znie, že muž má svoju ženu právo biť. Islamská civilizácia je civilizácia, kde ženy nemajú prístup k vzdelaniu a verejným funkciám. Islamská civilizácie znamená, že svedectvo ženy pred súdom má polovičnú hodnotu ako svedectvo muža. A tak by som mohol pokračovať ďalej a ďalej. Jediným spôsobom riešenia migračnej krízy je deportácia ekonomických migrantov a tých, ktorí hlásajú násilie, náboženskú nenávisť, skrátka tých, ktorí pripravujú teroristické akcie,“ podotkol Zeman.

    „Európska únia, a ja som jej prívrženec, zlyhala na celej čiare v riešení migračnej politiky,“ pokračoval. „Nebola na ňu pripravená, a keď migračná vlna prišla, strácala čas nekonečnými táraninami, ktorým vznešene hovorila diskusie. Táraniny o tom, že migrantov by sme tu vlastne mali vítať, lebo máme nedostatok pracovnej sily. Budiž, asi si neprečítali, že priemerná nezamestnanosť v EÚ je 11 %, ale iste eritrejský kybernetik môže významne zvýšiť kvalitu európskej pracovnej sily. Takže tento argument evidentne padá a nebudeme si nahovárať, že medzi migrantmi sú tzv. džihádisti, ktorí môžu vytvoriť spiace bunky pripravujúce obdobné teroristické akcie, ako boli nedávno v Paríži,“ pokračoval Zeman.

    Ak EÚ nedokázala zabezpečiť ochranu svojich vonkajších hraníc, čo je podľa Zemana prvé a základné pravidlo každého súštátia, potom podľa jeho názoru nemá právo vymýšľať žiadne kvóty. Tým sa vraj problém nerieši, ale iba odsúva. „A takto sa vytvára nová kategória nomádov kočujúcich európskymi štátmi a končiacimi v Nemecku, kde sú štedré sociálne dávky. Kedysi Angela Merkelová pozvala Sýrčanov do Nemecka a teraz sú všetci migranti Sýrčania. A teraz má Nemecko problémy, ktoré si samo neuváženou politikou vytvorilo,“ povedal Zeman. Zopakoval tiež, že je potrebné deportovať nie tych, ktorí utekajú pred vojnou, ale tých, ktorí sú ekonomickými migrantmi. Tí tu podľa jeho názoru nechcú pracovať, ale chcú žiť zo sociálnych dávok. „Prečo rozširovať kategóriu tých, ktorým sa hovorí neprispôsobiví?” dodal.

    Sociálna demokracia by mala chrániť národné záujmy, mala by chrániť historické korene nielen z tej vlastnej, ale aj z tej európskej kultúry a uvedomiť si, že táto kultúra je nezlučiteľná s kultúrou nenávisti voči neveriacim a s kultúrou založenou na snahe podrobiť si týchto neveriacich a urobiť si z nich svojich otrokov. Čím som citoval jedno zo svätých písiem, nie však písmo evanjelia. „Ani v Paríži teroristi nevolali ´Požehnaný buď, Ježiš Kristus', ale ,Alah Akbar',“ uzavrel tému Zeman.

    „Dovoľ mi, aby som ti nie ako prezident ČR, ale ako priateľ Miloš Zeman zaželal aj tvojej strane Smer veľa úspechov v nadchádzajúcich voľbách,“ poprial na záver Ficovi český prezident.

    My nie sme kaviareň

    Po vystúpení Fica a Zemana nasledovala bohatá hostina, na ktorej sa ParlamentnýmListom.sk podarilo odchytiť najľavicovejšieho poslanca národnej rady, smeráka Ľuboša Blahu.

    “Mne sa to veľmi páčilo, lebo Roberta Fica a Miloša Zemana považujem naozaj za takých najrýdzejších skutočných ľavičiarov, ktorí sú v strednej Európe. Niekedy by som povedal, že celkovo v Európe, a hovorím o sociálnej demokracii, lebo za prvé vedia otvoriť témy, ktoré sú úplne typicky ľavicové, to znamená škandinávsky sociálny štát, boj proti neoliberalizmu, ochranu ľudí a práce, a za druhé nestrácajú realizmus, čo mnohým, takým hipísackejším ľavičiarom, liberálnejším, ktorým sa hovorí trošku expresívne kaviareň, chýba na Západe. Takže som veľmi rád, že to zaznelo,“ povedal Blaha na margo československého socialistického dua.

    - Reklama -