Teroristi chceli útočiť na futbalových fanúšikov

    0
    Manneken Pis (Cikajúci chlapček), najslávnejšia socha v Bruseli (Autor: SITA)

    Podľa flámskej verejnoprávnej stanice VTM sú zatknutí ľudia podozriví z plánovania útoku v Bruseli tento víkend, a to počas jedného z futbalových zápasov Belgicka.

    Belgické noviny Le Soir napísali, že potenciálnymi terčmi boli fanúšikovia sledujúci v podnikoch futbalové zápasy počas EURO 2016, ako aj ďalšie zaľudnené lokality – napríklad nákupné centrá a stanice. Noviny sa pritom odvolávali na bezpečnostný zdroj.

    Verejnoprávna stanica RTBF oznámila, že belgické krízové stredisko poskytuje od piatka väčšiu osobnú ochranu premiérovi Charlesovi Michelovi a niekoľkým ministrom.

    Premiér Michel zvolal dnes na 14.00 h SELČ zasadnutie bezpečnostnej rady štátu, na ktorom sa zúčastnia ministri obrany, spravodlivosti, vnútra a zahraničných vecí. Hovorca premiéra dodal, že po zasadnutí sa bude konať tlačová konferencia.

    Európa je v stave vysokej pohotovosti, keďže vo Francúzsku prebiehajú majstrovstvá vo futbale EURO 2016. Navyše kontinent zažil samovražedné bombové útoky islamistov v marci v Bruseli, pričom bolo zabitých 32 ľudí, a vlani v novembri v Paríži, kde prišlo o život 130 ľudí. Belgická polícia dostala takisto v stredu 15. júna protiteroristické varovanie, podľa ktorého skupina bojovníkov Islamského štátu nedávno opustila Sýriu a smeruje do Európy, kde chce podniknúť útoky v Belgicku a vo Francúzsku.

    Belgická prokuratúra po nočných raziách dnes vo vyhlásení napísala: “V súvislosti s trestným vyšetrovaním terorizmu (…) bolo odvedených 40 osôb na vypočúvanie. Dvanásť z nich bolo zatknutých.”

    “Výsledky vyšetrovania si vyžiadali okamžitý zásah. Vyšetrovanie pokračuje,” upozornila prokuratúra.

    Vyšetrovatelia našli prepojenie medzi útočníkmi z Bruselu a Paríža, niektorí z nich žili v Belgicku.

    Podľa údajov agentúry AP zásahové zložky v noci nadnes prehľadali okrem domov aj 152 garáží v 16 belgických obvodoch, a to prevažne na území hlavného mesta a v jeho okolí. Agentúra DPA dodáva, že nočná operácia sa týkala aj bruselskej prisťahovaleckej štvrte Molenbeek, spájanej s páchateľmi teroristických útokov v Paríži a samotnom Bruseli.

    Razie sa zaobišli bez vážnejších incidentov a neboli nájdené žiadne zbrane ani výbušniny.

    Belgické orgány predtým informovali o zadržaní 30-ročného Youssefa E. A., podozrivého z vrážd a pokusov o vraždu s teroristickým motívom, ako aj z členstva v teroristickej organizácii.

    V Belgicku naďalej platí druhý stupeň ohrozenia terorizmom.

    - Reklama -