Tereza Spencerová sa smeje besniacim Ukrajincom. Ide o film, ktorý ukazuje, čo nechcú vidieť

    0
    Film Ukrajina: Masky revolúcie (Autor: ReproFoto: YouTube)

    „Boli sme sklamaní, keď sme zistili, že 1. februára Canal+ v rámci špeciálneho investigatívneho bloku poskytne vysielací čas filmu ,Masky revolúcie‘, ktorý divákovi dáva lživý výklad situácie na Ukrajine,“ napísalo vraj ukrajinské veľvyslanectvo na svojej facebookovej stránke. Ukrajinskí diplomati tvrdia, že Moreirov film je „sladkou hudbou pre uši stúpencov sprisahaneckých teórií a ruskej propagandy“.

    „Veľvyslanectvo preto oslovilo šéfa rady Canal+ a ponúklo mu zoznam dokumentárnych filmov, ktoré Kyjev považuje za ideovo správne,“ podotkla Spencerová.

    Paul Moreira na to reagoval tým, že ukrajinské veľvyslanectvo sa ozvalo v čase, keď film ešte nikto ani nevidel, pričom podotkol, že na Ukrajine sa dodnes cenzurujú zábery horiacich ľudí z Odesy, a to aj napriek tomu, že vtedajší masaker natáčali desiatky kamier.

    Moreira pripúšťa, že jeho film ide proti obrazu, ktorý je v západných politických kruhoch a médiách všeobecne prijímaný. „Vedel som, že narazím na silný odpor s obvineniami, že nahrávam do rúk Putinovi. Nečakal som však, že sa stretnem s odmietaním, ktoré občas hraničí s hystériou,“ uviedol režisér.

    Canal+ nakoniec aj napriek ukrajinskému veľvyslanectvu odvysielal dokument podľa plánu.

    Film Ukrajina: Masky revolúcie (vo francúzskom origináli)

    Spencerová pripomína, že Ukrajina vlani na jar odštartovala oficiálny režim cenzúry, v rámci ktorého zakázala väčšinou ruskú a sovietsku filmovú produkciu, následne za nepriateľov štátu označila aj mnohých západných umelcov na čele s Gérardom Depardieu alebo Oliverom Stoneom.

    Celý text si môžete prečítať TU.

    autor: vam

    - Reklama -